Nébih

2023.06.15. 19:26

„Faanyagszőkítést" végző céghálózat bukott le Tolnában

Egy tíz cégből álló hálózat „faanyag-szőkítési tevékenységét” szüntették be a Nébih faanyagellenőrei – közölte csütörtökön honlapján a hivatal.

TEOL

A kép illusztráció.

A hálózatban működő cégek közül hat kizárólag számlákat állított ki, valós faanyag-kereskedelmi tevékenységet nem végzett. A körhöz tartozó további négy cég azonban – különböző Tolna vármegyei településeken – valóban működött.

Az érintett társaságok egymás között adták-vették a fatermékeket, ellehetetlenítve ezzel azok nyomonkövethetőségét. A hatósági ellenőrzés során a vizsgált cégek emiatt azonban nem is tudták igazolni a fatermékek származását. A hatóság a megfelelően részletes árukísérő dokumentumok hiánya miatt összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki a négy működő cégre. 

Az érintett tíz cég többsége nem volt bejelentkezve a Nébih faanyag-kereskedelmi rendszerébe. Az ellenőrzést követően azon vállalkozások – melyek szerepeltek a rendszerben – tevékenységét felfüggesztette a hatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!