Balatoni turizmus

2023.06.24. 13:48

Sióagárdnál látták az első hajót

Eljutott a sióagárdi hídhoz az első balatoni hajó.

TEOL

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint azt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) pénteken közölte, pénteken érték el a Balatonhoz vezető Sió-csatornát a társaság vadonatúj személyszállítói hajói, amelyek szerdán indultak Komáromból. A Közép-Európában egyedülálló két új komp és két katamarán nemcsak a balatoni turizmust, hanem a helyi vízi tömegközlekedést is szolgálják majd. 

A 45 méter hosszú és 11 méter széles új kompok mintegy 24 gépjárművet, 30 kerékpárt, és 120 utast képesek egyszerre szállítani. Az eddigi legnagyobb utas és jármű befogadó-képességgel rendelkező hajók így hozzájárulnak ahhoz is, hogy csökkenjen a Balaton körül a gépjárműforgalom és a károsanyag kibocsátás.  

A szintén 11 méter széles, de 35 méter hosszú katamaránok 350 utast vihetnek egy időben a partok között. Emellett további 35 kerékpár szállítására is alkalmasak, ami lényegesen meghaladja a jelenlegi hajók kapacitását. Megrendelésükkor ez fontos szempont volt, hiszen évről-évre nő a biciklis átkelések száma. A katamaránok a kiemelt útvonalakon közlekednek majd, ahol így sűrűbb menetrend alakítható ki a 2024-es hajózási szezontól kezdődően.

Az új hajókat szállító konvoj a komáromi hajógyárból indult el a Dunán, Komárom és a Sió torkolata között 272 km-t tett meg, csütörtök nap végén érkezett meg a keselyűsi zsiliphez, majd pénteken zajlott az átzsilipelésük a Sió csatornára. A további 121 km-es útvonalra a kezdeti 7 hajóból álló flotta kibővült, a Balatonról és a Dunáról további munkahajók érkeztek a szállítás segítése érdekében. A szállításban közreműködő közel 20 hajó koordinációja, rendkívül komoly logisztikai feladatot jelent a szakemberek számára.

Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!