Kertészkedés

2023.06.19. 14:20

Sok múlik a fajtaválasztáson

A paradicsom, az a zöldség, amely szinte egyetlen kiskertből sem hiányozhat, termesztése nem bonyolult, számtalan fajtát kipróbálhatunk és ültethetünk otthon mi magunk is, ráadásul rengeteget spórolhatunk azzal, ha a saját termést fogyasztjuk, nem a boltit.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Így június közepén már az ügyes kertészkedők gyönyörködhetnek a pirosodó termésben. Van azonban arra is példa, hogy nem jól sikerül a termesztés. Akad néhány szuper trükk, amelyekre ha odafigyelünk, és bevetjük őket, akkor garantáltan a legízletesebb és legzamatosabb paradicsomokat tudjuk majd betakarítani.

Nem mindegy például, hogy melyik kertbe, milyen fajták kerülnek, de arra sem árt odafigyelnünk, hogy milyen növényeket ültetünk a paradicsom mellé. Mindig fontos a megfelelő fajta kiválasztása, ha azt szeretnénk, hogy biztosan jó ízű paradicsomunk teremjen. A fajtaválasztást az is befolyásolhatja például, hogy mennyi napfényt kap majd a növény, a kert mely részén lesz, illetve, milyen célra termesztjük. Más és más íze lehet egy ökörszív paradicsomnak, illetve egy koktél vagy datolya paradicsomnak is.

Ahhoz, hogy garantáltan jól érezze magát a a kertünkben, figyelnünk kell arra is, hogy milyen növényeket ültetünk mellé. A növénytársítás alkalmazása nagyon jó arra, hogy elkerüljük a növényvédő szerek használatát a kertben, és távol tartsuk a kártevőket, emellett segíthetjük vele a paradicsom ideális növekedését, és még a termés ízét is javíthatjuk vele.

A bazsalikom nagyon jó társa a paradicsomnak, mivel számtalan kártevőt képes távol tartani erős illatával. Emellett a jelenlétével a paradicsom ízét is képes javítani. A borágóval segíthetjük a paradicsom növekedését, emellett vonzza a beporzókat és távol tartja a kártevőket. Érdemes tehát borágót ültetnünk, hiszen így biztosan erősebb növényünk, és édesebb, zamatosabb termésünk lesz.

A snidlinget érdemes a paradicsommal együtt termeszteni, mert segít távol tartani tőle az olyan kártevőket, mint a levéltetű, a fonálféreg vagy az atka. Emellett jól is néz ki, finom, egészséges, és segítheti a paradicsom növekedését is.

A körömvirág számos kártevőnek az ellensége, kvázi távol tartja őket a kerttől, érdemes ezért a paradicsom közelébe is ültetni néhányat. Ráadásul amellett, hogy hasznos, a virágai ehetők, és kitűnőek salátába, illetve desszertekbe.

A petrezselyem amellett, hogy elűzi a kártevőket a paradicsomtól, kitűnő talajtakaró. Segíti megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így a paradicsom még a forró nyári napokon is biztonságban lehet. M. I.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!