Ferropatent

2023.06.23. 17:30

Szekszárdon találkozott a magyar acélipar krémje

Szekszárdon találkozott pénteken a magyar acélipar. Szabó Sándor, a Ferropatent Zrt. tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója rendhagyó üzletember-találkozóra hívta az ország majd félszáz hasonló tevékenységet végző fémipari cégének vezetőit, s a bankszakma prominens képviselőit.

Szepesi László

Szabó Sándor, a Ferropatent Zrt. tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója (Fotó: M. K.)

A résztvevőket köszöntő dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja arról beszélt, hogy néhány év óta az egész világnak kihívásokkal kell szembenéznie. Előbb a covid rendezte át a sorokat, s mikor azon túljutottunk, kirobbant az orosz-ukrán háború, amely azon a területen folyik, ahonnan a vasipar az alapanyag jelentős részét kapja. Ez a találkozó azért is jelentős, folytatta, mert segíti az együtt gondolkodást, serkenti a szellemi pezsgést, amely a fejlődés motorja.

A mostani találkozó folytatása egy korábban megkezdett sorozatnak, amelyet a világot sújtó járvány néhány évre megakasztott, mondta Szabó Sándor. Összehozva a partnereket, beszélve a gondokról, lehetőségekről, mert az újabb információk mindenkinek segíthetik a fejlődést. Jobban megismerik egymás tevékenységét, nyílnak az ajtók újabb kooperációra, s mert együtt könnyebb, közösen sikeresebben alakíthatják a jövőt.

Részt vett a találkozón Jelasity Radován, magyarországi Erste Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke, aki kifejtette, az ilyen, kihívásokkal teli időben nagyon fontos, hogy az üzletemberek, beleértve a banki szakembereket, esetleg még a politikusokat is, nyíltabban beszéljenek egymással, hogy kitegyék a problémákat az asztalra, mert nagyon fontos ilyenkor az összetartás, az együttműködés.

Mindenkinek nehéz az elkövetkező néhány hónap, de látszik már a fény az alagút végén, a gazdaság megindult felfelé. Az év második felében, főleg az utolsó negyedévében az infláció jelentősen tovább csökken majd, és mindannyian abban reménykednek, hogy eléri az egyszámjegyű szintet. Már látni konkrét okokat arra, hogy a hitelezés is megindul, abban pedig az együttműködéshez legfontosabb a bizalom.

Egyébként, folytatta, az itt jelenlevők vassal foglalkoznak, s úgymond ők is, mint a vas, meg vannak edzve. Ez a gazdasági ágazat pedig a teljes iparnak, a szolgáltatóiparnak is egyik lakmuszpapírja. Mert ha valaki vasat vásárol, abból gazdasági növekedés lesz, új munkahely, és nő a GDP.

Beszélt az acélipar és a bankszektor kapcsolatáról. Arról, hogy mindenkinek van számlája, s természetesen a bankok ezen keresztül pontosan látják minden cégnek a „vérképét”. A cégek túlnyomó többségének van hitele is, sokan ki vannak téve a deviza mozgásának, s itt nagyon fontos, hogy az ember ne pánikoljon, hisz sokan gondolták 430 után, hogy 400 forint alá nem megy az euro, s lám, lett belőle 367 is.

A találkozón sorra bemutatkoztak a meghívott társak Borsodtól Zaláig. Elmondta örömét, s bánatát a 3-4 milliméteres acéllemezt csak fóliának tekintő cég gazdája, vezetője, meg aki az autógyártásban, a Paksi Atomerőmű élettartam növelésében, a hídépítésben vagy a fegyvergyártásban tevékenykedik.

Ezt követően Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a magyar gazdaság helyzetéről, kilátásairól beszélve úgy kezdte, az inflációs fordulat megtörtént és a következő hónapokban nagyon meredek esésre számítanak. Részben emiatt is elindulhatott a kamatcsökkentés, a kamat pedig nagyon fontos egy vállalat életében a beruházások, forgóeszközök finanszírozásához. Ez hozzá járul majd ahhoz, hogy a fogyasztás is valamilyen szinten talpra álljon, elinduljon, javuljon. Kedvező az energiaárak alakulása, azok a tavalyi töredékei. Ezek segítik az ország finanszírozását, a külső egyensúly elérését.

Az ukrán háború, folytatta, igazából az élelmiszerellátásra volt negatív hatással. Ukrajna gabonából a világ egyik legfontosabb exportőre, s mert a kikötőit lezárták, nem tudtak szállítani, s a félelmek hatására tavaly, mindenhol a világon elszálltak az élelmiszerárak. Ez és az energiaárak növekedése okozta az inflációt, de ez most már rendeződni látszik, s az ukrán a háború közvetlen hatásai már kevésbé érintenek minket.

Beszélt arról is, hogy a szolgáltató szektor élesen elvált az ipari szektortól, most inkább a szolgáltatás nő, szinte ugrásszerűen. Főleg, azok az országok fejlődnek, ahol az idegenforgalom jelentős, mert a turizmus az utazási kedv mindenütt fokozódik. Az ipari tevékenységet viszont fékezte az energiaárak növekedése. Főleg az energiaigényes ágazatokban, a fémipar mellett a gumi, üveg, cement, téglagyártásban történt ez. Hozzátette, a fémiparban az alapanyaggyártás esett vissza, a fémfeldolgozás nem.

A találkozó résztvevői délután végigjárták a Ferropatent üzemét, majd a találkozó baráti beszélgetéssel, és este a nemrég a borászok borásza címmel elismert Heimann Zoltán bemutatójával zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!