Szőlőtermesztés, borászat

2023.07.31. 12:05

Úgy néz ki, hogy drágul a szőlő és emiatt a bor ára is magasabb lesz

Az időjárás kedvezett a különböző gombafertőzések kialakulásának a szőlészetekben az idén.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Emellett a heves esőzések néhol a talajt is kimosták az újonnan telepített ültetvények alól. De a szőlészek, borászok problémáinak itt még nincs vége. Drágulhat ugyanis legalább húsz százalékkal a szőlő felvásárlási ára. A peronoszpóra és a lisztharmat miatt nagyon komoly mennyiségi és minőségi problémák lesznek. 

Az erős fertőzési hullám május óta tart, vannak olyan gazdálkodók, akiknek sikerült nagyon magas költséggel megvédeni a szőlőjüket – nyilatkozta Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke a Növényvédőszernek. Hozzátette, néhány területen jégkárok is előfordultak, valamint a sok csapadék a gyomok elterjedésének is kedvezett.

Ráadásul felgyorsult a szőlő növekedése is, ami szintén nem előnyös folyamat. Mindezek mellett jelentős drágulással is szembe kellett nézniük a szőlészeknek, borászoknak. Például emelkedtek az energiaárak, a munkabérek, valamint a növényvédőszerek ára is megugrott.

Vannak olyan részei az országnak, ahol már most kijelenthető a terméskiesés. A lisztharmat nem csak a termés mennyiségét befolyásolja negatív irányban, hanem ebből a szőlőből nem lehet jó bort készíteni. Jelen körülmények között mindenképpen számíthatunk a szőlő és ezáltal a bor árának emelkedésére is – tette hozzá. A beszámolók szerint különösen a kékoportó, a kékfrankos, a kadarka, a merlot, az olaszrizling és a cardinal szőlőfajták leveleit és bogyóit érinti a probléma.

A vegyszeres kezelések növelik a termelés önköltségét. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke szerint az idén legalább 20 százalékkal kellene emelni a szőlő felvásárlási árát, ekkora emelést viszont nem biztos, hogy vállalni tudnak a felvásárló borászatok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!