Szüret

2023.08.19. 07:00

A kései szőlőfajták veszélyben vannak, még kell permetezni

Már a szüretre készülődnek a termelők, hétfőtől szedik az Irsai Olivért és a Csabagyöngyét is. Ennek ellenére az olyan kései fajtákat, mint a merlot, a cabernet vagy a kékfrankos, még permetezni kell.

Mauthner Ilona

A korai fehér fajtákkal kezdődik a szüret a Szekszárdi Borvidéken is (Fotó: MW)

A peronoszpóra továbbra is jól tartja magát, a fiatal, új leveleken mindenhol látni friss fertőzéseket, mondta dr. Vörös Géza, szekszárdi agrárszakmérnök. A leveleken sok új tünet található, a fürtökön is észlelni a betegséget, de a zsendülés, színesedés mértékétől függően a bogyókon kevesebb a fonnyadás. 

A lecsonkázott lombozaton sok helyütt kicsi a hajtásnövekedés mértéke. A fürtök csak lassan színesednek. Több ültetvényben jó mennyiség várható, de van olyan ültetvény is, ahol csak fele lesz a megszokott termésnek. 

Nagyon vegyes képet mutat a szőlő a szekszárdi borvidéken. A vesszők beérése is vontatott. Az egészséges lombozatra nagy szüksége van a szőlőnek az idei évben egészen októberig. Ehhez mérten fokozottan védjük a lombozatot is, tanácsolta a szakember. A szüretig még sok van hátra, ezért még a peronoszpóra komoly termésveszteséget okozhat új fertőzésekkel, nem beszélve a késői fajtákról (merlot, cabernet franc), ahol még jelentősebb lehet a kár. A peronoszpóra ellen használjunk még felszívódó szereket. 

A lisztharmat fertőzésveszélye sem csökkent. A meleg, párás időjárás kedvez a betegségnek. Az érzékeny fajták fürtjei nagymértékben fertőződtek, melyek mostanra elszáradtak, elszínesedtek. Jelenleg erős mértékű lombfertőzöttség tapasztalható, a korábbi fertőzésből származó lisztharmat telepekről új fertőzések indultak. Az intenzív védelem továbbra is javasolt. A felszívódó szerek használatának egyre kevesebb a haszna, a kontakt szereket részesítsük itt előnyben. 

A mostani állapotban a már meglévő fertőzéseket kell beszárítani a bogyók felszínén, hogy azok kiterjedése ne növekedjen. Így a fertőzött bogyók is képesek lehetnek normális nagyságúra fejlődni a zsendülést követően. Sok helyen látni, hogy a lisztharmat által meggyötört fürtök bogyói nem tudnak megfelelően növekedni, és felrepednek. A szüreti időszakra ezek bepenészedhetnek, és esős időben szürkepenészes rothadás kiindulópontjai lehetnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!