Infláció

2023.08.17. 07:30

Parragh László: természetes, hogy recesszióba került a gazdaság

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak a vártnál rosszabb GDP-adatok megjelenése után azt mondta: természetes, hogy recesszióba került a gazdaság, ugyanis most a legfontosabb gazdaságpolitikai cél az infláció letörése, ennek viszont ára van.

Teol.hu

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (Fotó: MW)

Az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig az előzetesen kalkuláltnál is rosszabbul teljesített – ezzel indokolta a szakértői várakozásoknál gyengébb második negyedéves GDP-adatokat a Világgazdaság érdeklődésére Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A kamara elnöke hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a mély visszaesést, ugyanakkor

a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van.

Mint mondta, az infláció megfékezése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, minden ilyen lépés alapból gyengíti a gazdaság növekedést. Úgy látja, átmeneti lassulást generálnak a kormányzati intézkedések, hogy elkerülhető legyen a nagyobb gond. Emellett van egy globális inflációs nyomás és annak köszönhetően egy szigorodó monetáris keretrendszer, ami ugyancsak visszafogja a hazai növekedést.

A teljes írást a VG.hu-n olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!