A színanyagoknak jót tesz a meleg

2023.09.17. 10:12

A fehér szőlőfajták szedése folyamatos

A héten nem volt csapadék, pedig ígérték a meteorológusok a vármegye két borvidékén. Volt azonban meleg, szeptemberi hőség. A napi maximumok elérték a 32-33 fokot, a melegben gyorsan haladt előre a szőlő érése, de ennek egy része sajnos kényszerérés volt, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A színanyagoknak jót tett a meleg, a száraz időjárás, de a lombozatot és a tőkéket megviseli a hőség. A fokozatosan száradó lombozaton a gombabetegségek már nem találnak új, friss felületet a fertőzéshez, ezért a peronoszpóra és a lisztharmat is a levelekkel együtt szárad.

Az utóbbi egy hétben már alig volt hajtásnövekedés. A levelek egy része a magas UV sugárzás miatt megperzselődött. A fehér fajták szürete folyamatos a vármegye mind két borvidékén.

A múlt héten már több, nagyobb termelőnél is látni lehetett, hogy a kékfrankos szőlőt kombájnnak leszüretelték, csak az üres kocsányok vannak a tőkéken. Atkák, poloskák, lombfogyasztók, kabócák, molyok hada eszi, sebzi a szőlőt. A többi – seregély, vadak – károsítóról nem is beszélve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!