Irreálisan olcsó

2023.09.02. 15:47

Jóval áron alul adják a német sertés darált-húst

A hazai húsnál jóval olcsóbban jelentek meg a Lidl polcain németországi sertés darálthús-termékek.

Teol.hu

Illusztráció: MW

Bár az áresés a fogyasztóknak rövid távon kedvez, de beláthatatlanul nagy csapást mérhet a magyar sertéstenyésztőkre és húsfeldolgozókra, írja a sonline.hu.

Az említett élelmiszerlánc kaposvári üzletében egy kiló német darált sertéshúst 1949 forint helyett 1599 forintért kínáltak csütörtökön. A szavatossági idő szeptember 2-a, 3-a, illetve 4-e. A magyar darált sertéshús félkilós kiszerelésben állt a hűtőkben, kilónként 2800 és 3200 forint között árazva. 

– Legalább 15 évre visszamenőleg kiemelten jó partneri kapcsolatot ápolunk az áruházlánccal, de ezzel a döntéssel kaptunk tőlük egy mélyütést, mert olyan jelentős mennyiségű áru áramlott be így, hogy nyilván ez nálunk gyártásvisszaesést eredményez – felelte érdeklődésünkre Radó Gábor, a kaposvári Kometa 99 Zrt. belföldi húsértékesítési igazgatója. – Aki megnézi a sertéshús származását, láthatja, hogy 1200 kilométerről érkezett, vagyis nagy az ökológia lábnyoma. Egy kamionba 8 tonnát pakolnak, ez drága logisztikai költség. A dömpingár miatt a hazai húsipar is kénytelen csökkenteni az árait. 

Ez a jelen helyzetben azért nehéz, mert az élő sertés ára nem csökkent ilyen mértékben. Az áruház továbbra is kiemelt partnerünk, szeretnénk együtt dolgozni velük, és megtalálni a közös utat, mert nem elképzelhető, hogy friss áru ilyen távolságból hosszú távon érkezzen be hazánkba. 

A kapitalizmus velejárója, a piac természetes viselkedése a dömpingár, amikor nagy tömegben, olcsón dobnak árut piacra, ezen nem csodálkozik a kaposvári Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke. Szerinte ilyen szintű árréssel nem a profit lehet a fő célja az akció elindítóinak, viszont a dömpingárral károkat okozhatnak a piaci szereplőknek. Az elmúlt években a fogyasztói változások miatt csökkent a sertéshús iránti kereslet, túltermelés is fellépett, komoly gazdasági gondokkal küszködnek a termelők. Erre jön rá még a dömpingár okozta piaci helyzet, mutatott rá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!