Világszerte elterjedt gyomirtószer

2023.10.07. 06:40

Kérdés, megszavazza-e a hosszabbítást a bizottság

Nagy érdeklődéssel várják a tolnai gazdálkodók is azt, hogyan dönt az uniós bizottság, az egyik legnépszerűbb gyomirtószer ügyében.

Teol.hu

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Az EU Bizottsága 2033-ig szeretné meghosszabbítani a glifozát engedélyezését, a javaslatról október 13-án szavaz majd az unió 27 tagállamának képviselői. A javaslat támogatásához vagy blokkolásához úgynevezett minősített többségre, a tagállamok lakosságának 65 százalékát képviselő 15 állam szavazatára lesz szükség.

A dolgok jelenlegi állása szerint a glifozát napjai meg vannak számlálva, az engedélye ugyanis ez év december 15-én lejár. 2017-ben a glifozát engedélyezését öt évvel meghosszabbították. A szakmai bizottságnak tehát hat éve kellett döntést hoznia, és a 28 uniós tagállamból 18 egyetértett akkor a bizottság javaslatával. 

Kilenc ország ellenezte - nevezetesen Ausztria, Franciaország, Olaszország, Belgium, Horvátország, Görögország, Luxemburg, Málta és Ciprus. Portugália tartózkodott. Németország igen szavazatának köszönhetően végül megszületett a minősített többség. Az egy évvel 2023. december 15-ig tartó meghosszabbításra tavaly októberben került sor.

Friss információk szerint az EU Bizottsága jelenleg újragondolja a javaslatát, szeretnék ugyanis megszerezni a tagországok támogatását. Franciaország és Szlovénia például bizonyos feltételek mellett kész megváltoztatni a negatív hozzáállását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!