Betakarítás

2023.10.20. 11:09

Sok helyen áll még a lábán a kukorica

Akadoznak itt-ott a betakarítási és a vetési munkák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint országosan befejeződött a napraforgó betakarítása, az összes terület 676 ezer hektár volt, a termásátlag pedig 2,9 tonna hektáronként. Tolna vármegyében közel 40 ezer hektáron vetettek napraforgót az idén, a termésátlag pedig 3,5 tonna lett.

Mauthner Ilona

Kukorica termés betakarítása a földeken.

Forrás: MW

A kukorica betakarítása akadozik, országosan 746 ezer hektáron vetettek belőle, ennek csak a 60 százalékát aratták le eddig. A termésátlag 7,7 tonna lett hektáronként. A lassú munka oka, hogy tele vannak a raktárak gabonával, tavalyi terménnyel, így az idei kukoricát sok helyen nincs hol eltárolni, mivel az értékesítés is akadozik. 

Tolnában idén csak 53 ezer hektáron vetettek ebből a növényből – a korábbi években közel 100 ezer hektár volt a jellemző – a kukoricának nálunk csak a felét takarították be. A termésátlag kiváló, 8,9 tonna hektáronként.

Nagyon hiányzik a csapadék, mondták azok a gazdálkodók, akik már elvetették a repcéjüket. Tolnában a nyár óta alig esett eső, és vármegyén belül is vannak eltérések ebből a szempontból. A még lábon álló kukoricának, illetve az aratásnak jó, hogy szárazabb az idő, de az őszi vetésekre és a magágyelőkészítést végző területekre már nagyon kellene a kiadós eső. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!