Nincs hol tárolni

2023.10.25. 07:00

Sokan még az eső előtt szeretnék a tárolókban tudni a kukoricájukat

Belehúztak a termelők a kukorica betakarításába, egy héttel ezelőtt Tolnában még a fele területen lábon állt a kukorica, az elmúlt napokban azonban felgyorsult a betakarítás. Az akadozott munkatempó mögött tárolási és értékesítési gondok vannak, mondták a gazdák. Ha valaki most azonnal szeretné értékesíteni a kukoricáját, akkor tonnájáért 50-55 ezer forint körüli árral kalkulálhat.

Mauthner Ilona

Zsók Csaba agrárvállalkozónak a sárközi területeiről vágták a kukoricáját a kombájnok, a termény tárolóba kerül

Fotó: Makovics Kornél

A kukorica betakarítása akadozik, országosan 746 ezer hektáron vetettek belőle, ennek csak a 60 százalékát aratták le eddig. A termésátlag 7,7 tonna lett hektáronként. A lassú munka oka, hogy tele vannak a raktárak gabonával, tavalyi terménnyel, így az idei kukoricát sok helyen nincs hol eltárolni, mivel az értékesítés is akadozik.

Tolnában idén csak 53 ezer hektáron vetettek ebből a növényből – a korábbi években közel 100 ezer hektár volt a jellemző – a kukoricának nálunk a 70-80 százalékát takarították be, az elmúlt pár napban gyorsult fel a munka. A termésátlag kiváló, 8,9 tonna hektáronként. 

Fotó: Makovics Kornél

Jelentős csapadékot ígérnek a hét második felében a meteorológusok vármegyénkre, sokan emiatt is igyekeztek a betakarítási munkákkal. 

A gazdák arról panaszkodnak, hogy ilyen ellentmondásos évük még sosem volt, noha, a termés mennyiségével, minőségével nem lenne baj. A gond az, hogy nincs rá kereslet, és ha sikerül is üzletet kötni, csak nagyon nyomott áron. A kialakult helyzet okait keresi, kutatja mindenki, azt firtatja, mindezért ki a felelős, és eközben felszínre kerülnek a hazai agrárium más problémái is.

Jelenleg egy tonna kiváló minőségű napraforgómagért 130 ezer forintot fizetnek, tavaly 290 ezret kaptak érte, mondta Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője – aki egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja is. A búza ára jóval alacsonyabb, 55 ezer forint fizetnek egy tonnáért, akárcsak a kukoricáért. Kényszerhelyzetben vannak a gazdák.

Fotó: Makovics Kornél

Miközben a termelés költsége jelentősen nőtt, drágább lett a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek, a munkaerő. És ezek csak a szűkített költségek, ehhez jönnek még az általános költségek – gépek javítása, víz, villany, gáz, és a gazdálkodó saját bére – tette hozzá. Sokan megcsúsztak az őszi vetésekkel is, mert nincs pénzük vetőmagra.

Aki teheti, az még vár az értékesítéssel

Zsók Csaba a Sárközben gazdálkodik a családjával együtt jelentős területeken, és kukoricával is foglalkozik. Mint mondta, ha kibírja az időjárás eső nélkül szerda estig, akkor elmondhatja, hogy befejezték a kukorica betakarítását. Idén náluk is lassan haladtak a munkákkal, és ez elsősorban a tárolási gondok miatt alakult így.

Sikerült bértárolásban elhelyezni a kukoricájukat, így az elmúlt héten folyamatosan dolgoztak. Az árak jelenleg nagyon alacsonyak, eladni csak veszteséggel lehetne, 52 ezer forintot fizetnek most egy tonna kukoricáért. Januárra már 56 ezret ígérnek, mondta a termelő.

A gazdák nehéz helyzetét az ukrán gabona nehezíti, közel 3 millió tonna kukorica került a magyar piacra, ami túlkínálatot okozott, így csak mélyen a ráfordítási költségek alatti áron tudják eladni a terményeiket a gazdák. Aki teheti, az vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!