De vajon ez hova vezet?

2023.10.14. 19:21

Több szakmában eltörölhetik a képesítés szükségességét

Képesítés nélkül lehetne bizonyos munkaköröket betölteni a jövőben – olvasható a Sonline-on.

Teol.hu

A tervezet több szakmát érint, köztük az édességkészítőt (Képünk illusztráció)

Forrás: MW

A kormány ezzel a rendelettervezettel csökkentené az egyre nagyobb munkaerőhiányt. Sok mesterember szerint felhígulna a szakma, és nem lehet a szakmai felügyeletet folyamatosan garantálni, mert akkor a munka nem készül el időben.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nevéhez fűződik az a rendelettervezet, amely úgy csökkentené a munkaerőhiányt, hogy bizonyos munkakörök betöltésénél egyszerűen eltörli a képesítés szükségességét. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium célja a képesítéshez kötött és a képesítéshez nem kötött, de szakmai felügyelet mellett végezhető gazdasági tevékenységek körének felülvizsgálata.

A tervezet több szakmát érint, köztük az édességkészítőt, péktechnikust, az épületbádogost, a műkörömépítőt, a villanyszerelőt és a szobafestőt. A jövőben az elektromos berendezések javítása vagy elektromos autók bizonyos alkatrészeinek cseréje esetében is eltörölnék a szakképesítéshez kötöttséget. A tervezetről már zajlik a társadalmi egyeztetés a kormány és a szakmai szervezetek között.

Pandurics Richárd huszonhárom éve foglalkozik villanyszereléssel. A kormány rendelettervezetével kapcsolatban vannak fenntartásai.

– A gyakorlatban nem látom kivitelezhetőnek, hogy a képesítés nélküli dolgozó mellett álljak nyolc órát, mert így sosem készülünk el időben a munkával – mondta el a szakember.

Hozzátette: most is van egy frissen végzett villanyszerelő alkalmazottjuk, akit munka közben tanítanak. Az iskolában az alapokat megtanulta, és kisebb feladatokat már rá tudnak bízni. Szerinte jelenleg Somogyban nincs nagyobb munkaerőhiány a villanyszerelő szakmában.

– Tavaly nagyon nehéz volt a helyzet, de idén nyár óta azt tapasztaljuk, hogy kevesebb a beruházás, így a munka is – jegyezte meg Pandurics Richárd. 

Érdekli a cikk? A folytatásért kattintson IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!