Jégeső-elhárító rendszer

2023.11.15. 07:00

A rendszernek köszönhetően kevesebb a jégkár

Az elmúlt hetekben rapszodikusan érkeztek megyénk fölé a csapadékot hozó felhők. Dombóváron például hatalmas eső volt kedden délután, Szekszárdon ebből pár csepp jutott, míg Bátaszéken kellemes öntözésnek felelt meg a lehullott mennyiség.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A jégeső-elhárító rendszernek így sok munkája volt az elmúlt hónapokban, hiszen akkor is be kell kapcsolni a berendezést, ha abból az adott területen mégsem lett eső. A Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) 1976–1990 között Baranya megye egy részén rakétás, majd 1991-től a három dél-dunántúli megyében (Baranya, Somogy, Tolna) talajgenerátoros védekezési rendszert működtetett, ezt bővítette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara két éve az ország teljes területére.

A NEFELA által üzemeltetett rendszer hatására hetven százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. Ugyanakkor a rendszerrel csak részben, vagy egyáltalán nem lehet védekezni a hazánk területére a határon túlról érkező, „nem kezelt” zivatarcellák ellen, hiszen ezekben a jégmagvak már kialakultak, illetve a szupercellák ellen sem. Utóbbiak több mint tíz kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés, mondta Szobonya Nikolett meteorológus.

Az országos jégkármérséklő rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Tavaly a gazdálkodók harminchétezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének. A jégkármérséklő rendszernek nincs befolyása a csapadék mennyiségére, alaptalan a félelem, miszerint a rendszer miatt nincs eső. A védekezéshez használt ezüst-jodidnak sincsen semmilyen ismert káros hatása az emberre és a környezetre nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!