Távoktatás

2023.11.17. 13:30

Elérhetővé váltak a vizsga nélküli GKI továbbképzések

Elindulhatnak a vizsga nélküli GKI továbbképzések, miután megjelent az ehhez szükséges távoktatási tananyag – mondta el Vékony-Magyar Adrienn.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

A szekszárdi TIR-Suli Autósiskola vezetője korábban arról számolt be, hogy a döntéshozók ugyan változást harangoztak be a GKI-kártya – Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány – megszerzése kapcsán, ám a távoktatást lehetővé tevő tananyag és a képzési engedély sokáig nem állt rendelkezésre, így a képzések sem indulhattak el.

A nyáron megjelent jogszabályváltozás vizsga nélküli képzésekre ad lehetőséget, amely iránt nagy érdeklődés mutatkozott, ám a továbbképzések elérhetőségére mostanáig várni kellett. A GKI-kártyára egy EU-s előírás alapján a munkavállaláshoz van szüksége a teherautó- és buszsofőröknek. Vékony-Magyar Adrienn ugyanakkor kiemelte, hogy a továbbképzésen azok a sofőrök vehetnek részt, akik 2008 előtt szerezték meg a megfelelő kategóriában a jogosítványukat, és korábban már rendelkeztek GKI-kártyával.

Aki jelentkezik a továbbképzésre, annak hatvan napos hozzáférése van az online elérhető távoktatási tananyaghoz. Ám az, hogy vizsga nélküli lenne a továbbképzés, nem teljesen fedi a valóságot. A tananyag lezárása ugyanis egy belső vizsga, és amíg ezt nem teljesíti eredményesen a felhasználó, addig a rendszer nem állítja ki számára a kártya kiadásához szükséges igazolást.

Azoknak, akik eddig nem rendelkeztek GKI-kártyával, és most akarják megszerezni a teherautó- vagy buszsofőri munka végzéshez szükséges igazolványt, továbbra is hagyományos módon kell vizsgát tenniük – tette hozzá az autósiskola vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!