Takarékosság

2023.12.13. 14:00

A spórolás elsajátítása is művészet, érdemes megtanulni minél előbb

Hogyan spóroljunk? Egyáltalán mit hagyjunk el a mindennapi költekezéseinkben? Bizonyára nagyon sokan feltették már maguknak ezt a kérdést, mely különösen az ünnepek után lesz aktuális.

Mauthner Ilona

Az MBH Bank felmérése szerint takarékosak a magyarok

Forrás: MW

Nyugdíjat, fizetést a legtöbben idő előtt megkapták még december elején, ami arra kapacitálta az emberek egy részét, hogy ajándékokra költse azok nem elhanyagolható hányadát.

Sajnos nem létezik olyan pénzügyi, pontosabban a takarékosságra vonatkozó tanács, ami mindenkinek megfelelő lenne. Hiszen mindannyiunknak eltérő a bevétele és a kiadása, mások a prioritásai. Tehát ami az egyik embernél működik, annak a másiknál semmi értelme nem lesz.

Ennek ellenére gyakran fordul elő, hogy az emberek megosztják egymással a pénzzel kapcsolatos, általuk nagyon hasznosnak vélt tapasztalataikat és tanácsaikat, noha az egyáltalán nem biztos, hogy a másik félnek a javára válik.

Számtalan ötlet van a spórolásra

A Pénzcentrum készített egy összeállítást arról, ki, milyen tanácsot kapott vagy adott. Többek között: ne járj étterembe, főzz otthon, ne költs konditermekre, menj ki a szabadba mozogni, keresd az akciókat és még sorolhatnánk a jótanácsokat.

Én is megkérdeztem néhány ismerősömet, hogy ő hogyan osztja be a pénzét, tud-e spórolni, illetve változtatott-e a vásárlási szokásain.

Egy nyugdíjas tanárnő például elmondta, mindig előre összeírja, hogy aznap mit kell vásárolnia. Nem azért, mert annyira feledékeny lenne, hanem ezzel arra ösztökéli magát, hogy célirányosan vásároljon az üzletekben. Sok fölösleges holmit hagy így ki, mondta. Egy negyvenes, két gyermekes édesanya azt mondta el, az elmúlt két évben „elengedett” több olyan terméket, melyek nélkül is tökéletes az élete. Így nem vásárol női újságokat, ha kíváncsi arra, melyik celebbel mi történt, akkor azt megnézi a neten vagy a facebookon. Az internet ma már csodákra képes, tette hozzá. Egy ötvenes családanya azt mondta, neki az vált be, hogy minden hónapban félre tesz a fizetéséből egy dobozba tízezer forintot. Ez nem sok pénz, szinte észre se veszi, de ennél nagyobb összegre viszont már nem futná. Így év végére egy kis tartalékot tud gyűjteni, ami bármilyen váratlan kiadásra jó. A tudat, hogy van egy kis megtakarítása, megnyugtatja.

Takarékosak a magyarok 

Érdekes eredményt hozott az MBH Bank korábbi kutatása, melyet a Takarékossági világnap alkalmából készítettek még októberben. Eszerint a megkérdezett magyarok háromnegyede (78 százalék) nyilatkozott úgy, hogy készít pénzügyi terveket havi, negyedéves vagy akár éves szinten, a legtöbben havi rendszerességgel (42 százalék) gondolják át költéseiket. Az emberek 76 százaléka pedig 100 ezer forint alatti összeget tesz félre havonta.

A kutatás rámutatott, hogy a megkérdezettek rövid és középtávú megtakarítási céljai között olyan dolgok szerepeltek, mint a lakásfelújítás és autóval kapcsolatos költések, míg a hosszútávon tervezőknél a saját lakás és a nyugdíj témája is felmerült. A válaszadók legfőbb célja ugyanakkor a biztonsági tartalék képzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!