Díj

2024.02.10. 11:30

Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelői

Ahogy 2018 óta minden évben, tavaly is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A rendszer működtetésének alapkövei a generátorkezelők, akik közül a legjobban teljesítők Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkártól és Győrffy Balázs NAK-elnöktől vehettek át elismerést.

Mauthner Ilona

A NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. 

 

A generátorokat tavaly – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 96 napon kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni. 

A rendszer már bizonyított

Az eredmények pedig beszédesek: a gazdálkodók csak 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak és gyorsan reagálnak a riasztásokra.

Harmadik éve dőlnek meg a jégeső rekordok

Szakmai elemzés szerint tavaly az elmúlt közel húsz év legtöbb jégesője volt Európában, zsinórban harmadik éve dőlnek meg a kontinensen a jégeső rekordok, néhány esztendő alatt évi 2500-ról évi közel 10 ezerre nőtt a nagy, 2 centiméternél nagyobb jégszemcse-átmérőjű jégesők száma. Hazánk időben lépett a jégkármérséklő rendszer országos kialakításával. Miközben Európában négyszeresére nőtt a nagy jégesők száma, nálunk felére csökkent a jégkárral érintett terület.

Az ország legjobb generátorkezelője ezúttal a Somogy vármegyei Polotár Róbertné lett. De díjazták vármegyénként is a legjobb generátorkezelőket, Tolnában Sára Józsefet emelték ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!