Felháborodás

2024.02.03. 20:00

Lehet méz méhek nélkül? – ennek a méhészek nem örülnének

Méhek nélkül is létezhet méz, állítja egy szerb vállalkozó, akinek Amerikában van bejegyzett cége, és abban reménykedik, hogy a terméke tíz év alatt kiszorítja a piacról a hagyományos mézet. Ingerülten fogadták a hírt a Tolna vármegyei méhészek, hiszen mostanában még a kiváló minőségű mézet sem könnyű értékesíteni.

Mauthner Ilona

Méhész a szekszárdi piacon. A kiváló minőségű mézek értékesítése is gondot jelenthet manapság

Fotó: Makovics Kornél

A méz drága kézműves különlegességnek fog számítani

Egy merész szerb vállalkozó Amerikában bejegyzett cége most olyan vegán mézpótlókkal akar az európai piacra betörni, ami a vállalkozó reményei szerint tíz év alatt kiszorítja a hagyományos mézet a piacról, számolt be a hírről az Agrarszektor.hu. A céget négy éve alapította a vállalkozó egy biológussal együtt Kaliforniában. Az alapító azt nyilatkozta, hogy mivel a nyugati piacon egyre drágább a hagyományos méz, egy évtized múlva a hagyományosan, méhekkel készített méz csak drága kézműves különlegességnek fog számítani, és szinte megfizethetetlen lesz az átlagfogyasztó számára.

Évről évre csökken nálunk a méz termelése 

Tolna vármegyében a méhészek tavaly nyáron is panaszkodtak az enyhe telet követő hideg tavasz negatív hatásai miatt. Nagyernyei Attila szálkai méhész szerint bosszantó már a hír is a méhek nélküli mézekről. A méhek nélkül nem lenne élet a Földön, hiszen beporzásuk nélkül számtalan gyümölcs, növény meddő maradna. Egyes növények nem képesek magképzésre beporzás nélkül, így például a repce, lucerna vagy a körte. 

Vannak olyan, élelmezési szempontból fontos kultúrnövények, melyek önbeporzásra képesek, mégis a méhek szolgálata szükséges ahhoz, hogy a porzókról a pollen a termőre juthasson, például a barna mustár és a paradicsom esetében. Botorság tehát méhek nélküliségről beszélni, mondta a méhész. 

A méz termelése már évekkel ezelőtt visszaesett, mert bár az átlagos termelés 20 ezer tonna húszévi átlag alapján, a statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy míg 2017-ben 32 ezer tonna mézet termelt az ország, ez a szám azóta csökkenőben van, 2019-ben a méztermés 18 ezer tonna, 2020-ban és 2021-ben 14-14 ezer tonna volt.

Károm kiemelkedő növény: repce, akác és napraforgó

A magyar méhészetben három kiemelkedő mézelő növény van, a repce, az akác és a napraforgó. A magyar méz 40 százaléka akác, 14 százaléka repce, 26 százaléka napraforgóméz. Ezen kívül 10 százalékot tesz ki a virágméz, és 10 százalékot egyéb fajták, mint a hársméz, gesztenyeméz, selyemkórméz, de olyan mézek is léteznek, mint a levendula-, illetve medvehagymaméz. A magyar méztermesztésre Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, és Zala vármegyék a legalkalmasabbak. 

A méhészeknek egyre több munkát kell fektetniük a termékük eladásába, ugyanis a Kínából, Törökországból és Ukrajnából tonnaszámra, dömping­áron érkező, silány minőségű, sokszor cukorszirup alapú mézek miatt óriási a túlkínálat az unióban. A magyar termelőktől a legnagyobb kereslettel rendelkező, jó minőségű vegyes virágmézet is legfeljebb 500-600 forintért veszik át, holott az előállítási költsége ennek a két-háromszorosa. 

Az ukrajnai, ellenőrizetlen összetételű vegyes virágméznek ugyanakkor 300 forintért vásárolható meg kilója. Mivel nem éri meg a felvásárlóknak értékesíteni, sokan a termelői piacokra mennek, ahol a túlkínálat miatt egymás alá licitálnak, így szintén veszteséget termelnek. 

Az unióban nem ellenőrzik szigorúan a forgalomba kerülő mézeket, ezért a vásárlók tudtukon kívül silány minőségű, hamis termékeket is vásárolhatnak, amelyek pozitív élettani hatásai meg sem közelítik a valódi mézekét.

Miből áll a méhek nélküli méz?

A termék összetételének 80 százaléka fruktóz és glükóz, 18 százaléka víz. Az ízét pedig egy sor növényi kivonat adja, amelyek a maradék két százalékát adják ki az összetevőknek. Az amerikai változatban ezek között található vöröshere, jázmin, golgotavirág, kamilla, homoktövis, van benne glükonsav és még természetes ízanyagok. Az európai változatról annyit lehet tudni, hogy kicsit más lesz, de sokban nem fog különbözni az amerikaitól.

Amerikában a cég Mellody néven, növényi alapú mézként forgalmazza a termékét, mivel az Egyesült Államok szövetségi szabályozása nem annyira szigorú a méz definíciójával. Más termékek is jelentek már meg a piacon a méz vegán változataként. Az egyik ilyen mézhelyettesítő az agávé nektár. Ez egy nagyon cukros és édes szirup, amit Észak-Amerika déli részein, Mexikóban és a karibi térségben őshonos növényből nyernek ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!