Zsúfolásig megtelt a Fő utca

2024.03.24. 11:30

A ragyogó időben élénk volt a forgalom az első nyéki termelői piacon

Szerencséjük volt az alsónyéki szervezőknek, akik első alkalommal rendezték meg a településükön a kézműves és termelői piacot szombaton, mert az előrejelzés ugyan esőt ígért, de szinte nyárias meleg volt. A ragyogóan kellemes időben nem csak árusból, de vásárlóból is volt bőven.

Mauthner Ilona

A pár száz fős település Fő utcája zsúfolásig megtelt szombaton, amikor első alkalommal rendezték meg a kézműves és termelői piacot. Délelőtt 9 órára már minden árus kipakolt, és várták az érdeklődőket, vásárlókat.

Kissné Nagy Ilona Dunaszentgyörgyről jött el az alsónyéki termelői piacra  (a szerző fotója)

Többen megjegyezték, egyrészt jó, hogy húsvét előtti szombatra szervezték az eseményt, másrészt hónap vége van, és félő, hogy az ünnepi készülődés miatt nem jut majd pénz vásárolgatni. Attól is tartottak sokan, hogy a kistelepülésen nem lesz elég érdeklődő.

Több mint hatvan termelő jött el

Minden kétely elszállt úgy délelőtt 10 óra körül, amikor a nagy számú érdeklődő alig fért el a Fő utcán a kirakodók között. Bárdos Viktor, a nyéki rendezvény megálmodója elmondta, több mint hatvanan jöttek el az ország különböző településéről ebbe a kis faluba, hogy részt vegyenek a vásáron. 

Hőgyészről érkezett a Banai család, ők feketediófából saját kezűleg készített húsvéti díszeket árultak (a szerző fotója)

Voltak szappankészítők, dísztárgyakat gyártók, tökmagolajat készítők, kézművesek, sajtkészítők, zöldségesek, füstölthúst, sonkát, kolbászt készítők, méhészek, keramikusok, házi lekvárkészítő, chilis fűszereket, fűszerpaprikát kínálók és még sorolhatnánk a kistermelői választékot.

Nem kellett helypénzt fizetni

Banai László Hőgyészről érkezett a lányával. Ők feketedió fából készített húsvéti díszeket árultak. László már nyugdíjas, de évek óta készít - karácsonyra, húsvétra egyaránt – kedves figurákat. Szívesen jár termelői piacra, mint mondta legutóbb Bogyiszlón voltak. A nyéki rendezvény nagy előnye volt, hogy itt nem kellett helypénzt fizetni, míg több településen 15-25 ezer forintot is elkérnek egy-egy kistermelőtől.

Szászi Luca bátaszéki termelő házi készítésű lekvárokat kínált  (a szerző fotója)

Vörös Balázs bátaszéki méhész is különleges csemegéket készített mézből, mogyoróból. Mint mondta, beleszületett ebbe a foglalkozásba, édesapja is méhészkedett. 

Több mint ötven éve hol 60, hol 80 kaptáruk van. Sok gond volt az elmúlt évben az értékesítéssel, ezért is örülnek a termelői piacoknak.

Szászi Luca saját készítésű lekvárjait értékesítette. Mint mondta, saját gyümölcsből készültek, különleges eljárással, hogy a benne lévő vitaminokat megőrizzék. A legnagyobb sikere a sárgabarack- és a szilvalekvárnak volt.

Virágos ajtódísz és tökmagolaj

Kissné Nagy Ilona Dunaszentgyörgyről érkezett sok-sok színes, kedves tavaszi dísszel, ajtókopogtatóval, asztalra való húsvéti alkotásokkal. Mint mondta, van egy kis üzlete, de másodállásban készíti ezeket a díszeket. Főállásban a szociális szférában, terápiás munkatársként dolgozik, de emellett elvégzett egy virágkötő tanfolyamot is.

Németh András és felesége Szentgotthárdról érkezett a nyéki termelői piacra  (a szerző fotója)

Németh András és felesége Szentgotthárdról érkezett, ők tökmagolajat és többféle tökmagból készült terméket kínáltak. A család évente 5-7 hektáron termeli az alapanyagot, a tököt, amit aztán maguk dolgoznak fel.

Divatba jöttek a mikrozöldségek 

Az egyik legérdekesebb kiállító egy fiatal pár volt, akik mikrozöldségeket árultak. Csátaljáról érkeztek. Egy éve, hogy elkezdték ezt a fajta termelést, de egyre nagyobb a sikere a munkájuknak. Tálosi Gábor elmondta, ő szakácsként dolgozik és azt tapasztalja, az emberek egy része odafigyel arra, hogy egészséges ételeket fogyasszon, igény van a mikrozöldségekre, melyeknek magas a vitamintartalmuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!