Paks II.

2024.03.22. 20:00

Az új atomerőmű szívének számító reaktortartály gyártása is elkezdődik

Európa legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező atomerőmű-beruházása fontos lehetőséget tartogat a hazai építőipari vállalkozások számára – jelezte Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio csütörtöki építőipari konferenciáján.

Gazsó Rita

A Paks II. projekt kivitelezési szakaszának aktuális munkafolyamatairól, a hazai vállalkozások bekapcsolódási lehetőségeiről, részvételi követelményeiről tartott előadást az eseményen Jákli Gergely, aki  elmondta, komoly előrehaladás történt az új paksi blokkok területén az elmúlt időszakban: lezárult a terület-előkészítés lényeges szakasza, a résfalazás, folyamatosan, 2025 nyaráig zajlik a talajszilárdítás és a közeljövőben elindul a tervezési szintig történő talajkiemelés is.

A társaság vezetője szerint az épülő atomerőmű területén megkezdődnek az első betonöntéshez szükséges tesztek
A társaság vezetője beszámolt arról is, hogy a héten megkezdődnek az első betonöntéshez szükséges tesztek. Forrás: paks.hu

Hamarosan megkezdődik a reaktortartály gyártása is

A társaság vezetője beszámolt arról is, hogy a héten megkezdődnek az első betonöntéshez szükséges tesztek, amelyek a betonreceptúra véglegesítéséhez szükségesek. Emellett Oroszországban elkészült az 5. blokki zónaolvadék-csapda, ami a projekt első hosszú gyártási idejű berendezése. A több mint 700 tonna össztömegű, csúcstechnológiájú berendezés vízi úton érkezik majd Paksra az év második felében. Heteken belül indul az atomerőmű szívének számító reaktortartály gyártása is – számolt be a legújabb fejleményekről Jákli Gergely.

A versenyképesség és az energiabiztonság szempontjából is fontos szerepe van az atomenergiának

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a paksi projektbe most bekapcsolódó szereplők jó referenciát szerezhetnek a nukleáris iparban, és később komoly eséllyel pályázhatnak nemcsak a környező országokban, de az Európa- és világszerte induló atomerőmű-beruházások beszállítóiként is. Jákli Gergely az eseményen üdvözölte Ursula von der Leyen a nukleáris csúcson elhangzott nyilatkozatát, miszerint a versenyképesség, az energiabiztonság, a tiszta energiára való átállás és a villamosenergia-árak szintje szempontjából egyaránt fontos szerepe van az atomenergiának. Az Európai Bizottság elnöke szerint támogatni kell az új nukleáris beruházásokat, idézte fel a vezérigazgató, és hozzátette: az unióban ma Paks II. a legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező atomerőmű-projekt. Az elhangzottakról bővebben a Paks II. oldalán olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!