Pénzügyi tudatosság

2024.03.12. 17:00

Már kiskorban érdemes megtanítani a gyerekeknek hogyan kezeljék a pénzt

Már kisiskoláskorban érdemes a gyerekeket pénzügyi tudatosságra nevelni, hiszen kulcsfontosságú megtanulniuk hogyan kezeljék a pénzüket. Erre kiváló lehetőséget találtak ki a decsi Bíborvég Általános Iskolában, ahol a Pénz7 keretében tudhatnak meg sok hasznos dolgot a tanulók. Erről számolt be portálunknak Tóth Anna intézményvezető-helyettes.

Farkas Eszter

A Pénz7 keretében a diákok egyéni, kreatív ötletei, innovációi is megvalósulhatnak (Beküldött kép)

A Bíborvég Általános Iskolában, a 2000/2001-es tanévtől kezdve helyeznek nagyobb hangsúlyt a gazdasági kultúra fejlesztésére. A hagyományos tantárgyi rendszer mellett a diákvállalkozások, a Pénz7 és a Mini World program keretében igyekeznek eredményesebbé tenni gazdasági nevelésüket.

– A Pénz7 – Pénzügyi és Vállalkozói Témahét, melynek célja a pénzügyi és vállalkozói kultúra játékos, élményalapú fejlesztése – országos kezdeményezés, melyhez iskolánk is csatlakozott – tájékoztatta lapunkat Tóth Anna intézményvezető-helyettes. – 2003-tól működnek diákvállalkozások iskolánkban a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programja alapján, amit először szakköri keretben valósítottunk meg. 2009 óta működtetünk Tehetségpontot, ettől kezdve tehetségműhely a Diákvállalkozás. 2012-ben Akkreditált Kiváló Tehetségpont lettünk.

A Mini World az intézmény saját fejlesztésű programja, első alkalommal 2013-ban nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt. Évente egy alkalommal, mint most is, öt napra beviszik a felnőttek, a munka világát az iskola falai közé, dolgozókká válnak a diákok.

A gyerekeknek általában a fogyasztó szerepének gyakorlására van módjuk, termékeket vásárolnak, szolgáltatásokat vesznek igénybe. A Mini World programmal arra adnak lehetőséget, hogy a fogyasztó szerepe mellett a dolgozóét is kipróbálhassák. A program fő célja, hogy a tanulók szerezzenek élményeket, tapasztalatokat és ismereteket a munka világáról, valamint alakuljon ki bennük pozitív attitűd az értékteremtő munka iránt. A Mini World hidat képez az iskola és a munka világa között. Életszerűség jelenik meg az iskolai munka tartalmaiban és tevékenységeiben. Élményszerű és tevékenység-alapú tanulást kínál a gyerekek számára.

– A program első négy napján a diákok különböző, a tantermekben kialakított munkahelyeken dolgoznak. Az előzőleg megismert szabályokat mindenkinek be kell tartani a cégekben, műhelyekben. Követni kell a munkahely vezetésével megbízott tanár utasításait, de elvárjuk, ha jó ötletük van a munkával kapcsolatban, akkor mondják el tanáruknak, társaiknak, így a diákok egyéni, kreatív ötletei, innovációi is megvalósulhatnak, ha arra a rendelkezésre álló anyagok és eszközök lehetőséget adnak. Mindig a lehető legjobban, szorgalmasan kell dolgozni. Igényesen elkészített termékek gyártása az elvárás. Az alapanyagokkal való takarékos bánásmód, a munkaeszközök, szerszámok rendeltetésszerű, balesetmentes használata szintén alapkövetelmény, csakúgy, mint a segítőkészség és a tisztaság a munkahelyen. A gyerekek csak az iskolában dolgozhatnak a termékeken, alapanyagot, hulladékot, félkész terméket nem vihetnek haza.

A tanulók szorgalmasan, lelkesen dolgoznak. Játékokat, használati tárgyakat készítenek különböző anyagokból, különböző technikákkal. A tevékenységek végzése közben fejlődik önismeretük, felismerik erősségeiket, valamint a tanulás és a munka közötti kapcsolatot. A gyerekek új helyzetekben alkalmazzák a tantárgyak tanulása során szerzett, valamint más forrásokból származó tapasztalataikat, tudásukat, illetve újabbakat szereznek.

Munkájukért fizetést kapnak olyan pénznemben, ami csak az iskolában használható a Mini World keretein belül, ez a Mini Money. Aki jól dolgozik, az egy nap 10 Mini Money-t keres. Ennek elköltésére péntek délután, a vásárban volt lehetőségük.

– A vásár a hét ünnepélyes záró rendezvénye volt az iskola aulájában, melyre a szülőket is meghívtuk. A vásárra meghatároztuk a termékek árát, a tanulók kipakolták az általuk készített termékeket a standjukra. Egymást váltva udvarias eladóként kell dolgozniuk, illetve mindenki vásárolhat, elköltheti a hét során kapott fizetését.

A műhelyekben folyó munka, a vásár mindig nagy élmény gyerekeknek és pedagógusoknak egyaránt.

– Nagyon tetszett a Mini World, mert amit készítettünk az órákon, azt a többiek megvásárolhatták a vásáron – mondta a második osztályos Levente. – Az is szuper volt, hogy a munkánkért cserébe Mini Money-t kaptunk, amit el is költhettünk pénteken. Én a legbüszkébb a búgócsigámra vagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!