Mezőgazdaság

2024.03.03. 08:18

Márciustól emelkedik a bírság összege

Nyolc éve volt a mélypont, amikor 18 halálos baleset történt a mezőgazdaságban, ekkor az agrárkamara kommunikációs kampányt indított szemléletformálás céljából.

Mauthner Ilona

Égnek a bálák Tolna vármegyében. Fotó: Mártonfai Dénes

A most megjelenő statisztika már önmagában mutatja az akkori kezdeményezés sikerességét. 

Veszélyes ágazat a mezőgazdaság

Bár a kampány lezárult, a munkavédelmi hatóság továbbra is kiemelten veszélyes ágazatként kezeli a mezőgazdaságot és az ellenőrzések fókuszában marad a hiányosságok felszámolása. 

Azt, hogy a hatóságok mennyire veszik komolyan a biztonságos munkavégzés feltételeinek ellenőrzését és szankcionálását, semmi sem bizonyítja jobban, mint a napokban megjelenő, ide tartozó legújabb jogszabály változás, ami február 14.-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Változik továbbá az úgynevezett munkaügyi bírság alsó határa is, mégpedig 30 ezer forintról 150 ezer forintra, a maximális összege pedig az alkalmazotti létszámtól függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedik.

Tolnában kombájn és bálázó gép égett

A nyári, aratási időszakban bekövetkezett mezőgazdasági géptüzekről tavaly június-július-augusztus hónapokra készített kimutatás alapján a következő esetek fordultak elő:  júniusban egy esetben közúton történt egy kombájntűz, a fékrendszer túlhevülése miatt-, ami nem a betakarítási tevékenységgel függött össze.

Júliusban a vármegye tűzoltóságainak egy esetben kellett egy bálázó gép tüzéhez vonulni a dombóvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területére, Egyházaskozár településre (Baranya Vármegye).

Augusztusban nem történt mezőgazdasági géptűz – tájékoztatta lapunkat dr. Ackermann Zsuzsanna tűzoltó alezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

De tűz volt Bogyiszlón is, egy állattartással foglalkozó, mezőgazdasági telephelyen, ahol munkagépek és takarmánybálák égtek, illetve Nagykónyiban is, ahol egy mezőgazdasági gép túlhevült fékrendszere gyulladt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!