Növényvédelem

2024.03.26. 07:30

Tafrina ellen permetezni kell

Mauthner Ilona

Megtréfált bennünket a március, volt benne kora nyárra emlékeztető meleg és néhány hajnalban mínusz 6 fok is. Úgy tűnik, a folytatás is hasonlóan szeszélyes lesz, így a gyümölcstermelők nem sok jóval biztatják a leendő vásárlókat. A fagykár pontos mértékét még nem lehet megállapítani.

A kép illusztráció.

Az őszibaracknál és a kajszinál minél előbb el kell végezni a permetezéseket monília és tafrina ellen. Legalább a maradék termést próbálják megőrizni a gazdák. Arról nem is beszélve, ha semmi termés nem lenne az idén, akkor is kell permetezni, hogy a barackfák legalább jövőre jó állapotban legyenek.

A tafrina már plusz 4 fok környékén szórhatja a spóráit, és ha ezek nedves növényi felületre jutnak, akkor kicsíráznak, megfertőzik a növényt. A legtöbb őszibarack és nektarin fajtánál koratavasszal gondolnunk kell erre a kórokozóra, mely akár teljes lombhullást is okozhat. Beszédes a latin neve: Taphrina deformans. Valóban kezdetben fodrosodnak, ráncosodnak, színesednek a levelek a fertőzése nyomán, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Sajnos a kertekben lévő termő fák többsége fogékony erre a kórokozóra. A jelenlegi változékony időjárás pedig kedvez a tafrina fertőzésének, mondta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!