Völgységi Kosár

2024.04.11. 07:00

Valóságos öko közösség jött létre Bonyhádon

A hagyományos piacok mellett szerencsére egyre több kistermelői piacot szerveznek Tolna vármegyében is, melyek közül kiemelkedik az immár két éve folyamatosan megrendezett bonyhádi Völgységi Kosár. Portálunknak Jádi Adél, az egyik szervező mutatta be a kistermelői piac előnyeit.

Farkas Eszter

A Völgységi Kosár nemcsak környezettudatos, de a helyi gazdaságot is támogatja (beküldött kép)

A helyi termelői piac egyik lényeges eleme, hogy a kistermelők számára lehetőséget teremt arra, hogy az általuk megtermelt árukat közvetlenül a vásárlóknak értékesítsék. A Völgységi kosár helyi termelői piacon Bonyhád 40 km-es körzetéből érkeznek termelők.

 

– Két éve született meg egy ökoközösség létrehozásának gondolata – válaszolta Jádi Adél kérdésünkre. Néhány környezettudatos és tenni akaró bonyhádi, és környékbeli személy összefogásából született meg a Völgységi Kosár termelői piac ötlete, mint az ökoközösség létrehozásának első lépése. A termelők és gazdák felkutatása egyfajta belső minőségbiztosítási rendszer alapján történik, ugyanis olyan termelőket választunk, akik minél szelídebb gazdálkodást folytatnak, azaz bio módon vagy vegyszermentesen termelnek. Ha pedig ez nem kivitelezhető, minél kevesebb vegyszert használnak a növények termesztésére.

Miért jobb, ha itt vásárolunk?

Kiemelkedően fontos, hogy a vevők biztonságos élelmiszerhez jussanak és akár hosszú távú személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi termelőkkel, akiket azután rendszeresen felkereshetnek, így is támogatva a rövid ellátási lánc (REL) létrejöttét, ahol a termelőt közvetlenül a vásárlóval hozzák össze. Ellentétben az ipari termeléssel, az itt kapható termékek minőségi alapanyagokból készülnek, tápanyagban gazdagok, továbbá aki itt vásárol ökológiai lábnyomát is csökkentheti.

– Szerencsére ez idő alatt kijelenthetem, hogy kialakult itt Bonyhádon egy 20 fős termelői mag, akik rendszeresen járnak a piacokra, és emellett megvannak a folyamatos vásárlóink is. A környezettudatosság mellett támogatjuk a helyi családokat, közösségeket és a gazdaságot is.

 

Újra két hetente látogatható

A nyári időszakban újra kéthetente szervezik meg a Völgységi kosarat, legközelebb április 11-én csütörtökön délután 17 és 18.30 között lesz látogatható. A feldolgozott termékek mellett, szezonális zöldségek és gyümölcsök is kaphatók lesznek, de a főszerep a palántáké lesz.

– Hentesáru, (kapirgálós) baromfihús, fürjtojás, tehén- és kecskesajtok, méhészeti termékek, kovászos pékáru, minősített bio gyümölcsökből készült ivólevek és lekvárok, szezonális gyümölcsök-, zöldségek, feldolgozott termékek: lekvárok, ivólevek, szörpök, savanyúság, magvak, házi szappanok, kerámiák, textil termékek is kaphatóak lesznek már a csütörtöki piacon.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!