Betegségek

2024.05.26. 07:00

Erősödik a lisztharmat, virágzik a szőlő

Volt bőséges csapadék az elmúlt napokban a vármegye két borvidékén. Ez egyben azt is jelenti, hogy rendkívül érzékeny a szőlő, minden betegségre. Jelenleg a lisztharmat elterjedése okozza a legnagyobb gondot, a peronoszpóra még nem jelent meg, bár a szakember szerint ez is csak idő kérdése.

Mauthner Ilona

Érzékeny fázisban van most a szőlő, a virágzás alatt támad a lisztharmat (Fotó: MW)

Az elmúlt héten két alkalommal érkezett csapadék, összesen 20 milliméternyi mennyiségben. A csapadék mellet most már a napi maximum hőmérsékletek 26-28 fok körül alakult és az éjszakai minimum hőmérsékletek nem csökkentek 15 fok alá. Ez az időjárás mostantól nagyon kedvez a szőlőbetegségeknek. 

Terjed a lisztharmat

A lisztharmat egyre több helyen jelent meg az ültetvényekben és fokozatosan erősödik, de még mindig nem általános a fellépése, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök. A peronoszpóra még nem jelent meg az ültetvényekben.

A betegségek gyengébb fellépésének oka lehet a magas UV sugárzás és a hajtások még nem takarják a fürtöket. Egyelőre szellős a fürtzóna és a lombozat még nem sűrű. A levegő még teljesen át tudja járni a tőkéken a lombozatot, a magas UV sugárzás és a napsütés a legtöbb helyhez még odafér. A virágzást követően a sűrűbb lombozatban valószínűleg gyorsabban terjednek majd a betegségek.

Virágzás alatt kombinált permetezés kell

Átlagosan közel egy méteresek a hajtások az ültetvényekben. Egyes helyeken a szőlő elhagyta a felső vezetődrótot. A betegségek általános megjelenése már csak napok kérdése, ezért a virágzás alatt a kombinált védekezéseket folytatni kell.

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére. A nap közben végzett, ként is tartalmazó permetezések a magas UV sugárzással párosulva erős perzselést okozhatnak a szőlőben. A legjobb az esti órákban permetezni.

Permetezés kontakt és felszívódó készítményekkel

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük az első tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni kombinált védelmét folyamatosan biztosítani kell. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A gyomirtásra is figyelni kell

A gyomok ellen is védekezni kell. Két veszélyes gyomfaj, a mezei acat és az apró szulák, amikor eléri a 20-25 centis fejlettséget, az ellenük való védekezésnek ez az optimális időpontja. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük.

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!