Szőlészet, borászat

2022.07.30. 15:40

A peronoszpóra még okozhat gondot

Jó esetben a hetedik, nyolcadik szőlőpermetezésnél tartanak jelenleg a gazdák a megye két borvidékén. Az elmúlt hét a kánikula jegyében telt el.

Mauthner Ilona

A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (merlot, kadarka) még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak. (Fotó: MW)

– Új betegségtünetekkel gyakran találkoztunk az elmúlt héten, a lisztharmat a lombozaton, a peronoszpóra a fürtön mutatta jobban magát – mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. A lisztharmat számára már csak a fejlődésben elmaradott bogyók és a fiatal lomb jöhetnek szóba, mint károsítható felület, de ez, a jelentős asszimilációs felület veszteség miatt, kihatással lehet a zsendülő fürtökre is. A peronoszpóra még rendkívül veszélyes, főleg a késői fajtákra nézve. 

A peronoszpóra fürtfertőzésre fogékony fajták (merlot, kadarka) még ki vannak téve az újabb fertőzési hullámoknak. A hétvégére hidegfrontos zivatarokat jósoltak a meteorológusok, ezért legyünk készen a peronoszpóra elleni védekezésre, ha 12-16 órát meghaladó levélnedvesség borítottság jön létre az ültetvényünkben. Még nem lehet átállni teljesen a kontakt készítményekre. A felszívódó szerek használata indokolt az új fertőzések megelőzésében, illetve megállításában. A felszívódó szerek mellett a folpet és a réz hatóanyagok használatát helyezzük előtérbe.

A zöldmunka fontossága is kiemelkedő. A jól szellőző, nap által átjárt fürtzóna az árnyékban lévő fürtökhöz képest csak töredékében fertőződik lisztharmat által. Ez az alacsonyabb páratartalomnak és a nap fertőtlenítő hatásának együttes eredménye. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a hektáronkénti 400-500 liter vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a bogyók bőrszövete megperzselődik.  Lehetőség szerint a keleti oldalt levelezzük ki jobban, a nyugatit hagyjuk takartabban. A délutáni nap erősebb és hosszabb ideig éri a tőkéket, így ezen az oldalon a gyakoribb a napégés. A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás tünetei. 

A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Tartsuk parlagfűmentesen az ültetvényeket és környékét. A hatóság az idei évben légi felderítéssel is próbálja a parlagfűvel fertőzött területeket beazonosítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!