A feljegyzések még nem említettek ilyen korai virágzáskezdetet

2024.05.18. 11:50

Virágzik a szőlő, most a legérzékenyebb a betegségekre

Megkezdődött a szőlő virágzása, a déli fekvésű ültetvények esetében, elsősorban a kékfrankosnál a hét elejétől már kinyílt virágokkal találkozhattunk. Ez a május 13-14-e körüli virágzáskezdet rekordnak számít, tájékoztatta portálunkat dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök.

Mauthner Ilona

Most a legérzékenyebb a betegségekre a szőlő, nem lehet kitolni a permetezés idejét

Fotó: Makovics Kornél - archív

Megkezdődött a szőlő virágzása a vármegye mind két borvidékén. A déli fekvésű ültetvények esetében, elsősorban a kékfrankosnál a hét elejétől már kinyílt virágokkal találkozhattunk. Ez a május 13-14-e körüli virágzáskezdet rekordnak számít, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza, szekszárdi növényvédelmi szakmérnök.

Most fogékony a betegségekre a szőlő

A feljegyzések még nem említenek ilyen korai virágzáskezdetet. A szőlő a virágzás idején már nagyon fogékony a betegségekre, ezért folyamatosan védekezni kell, elsősorban a lisztharmat ellen. Érdekes jelenség, hogy a betegségek nem tudtak lépést tartani a felgyorsult növekedéssel, és mostanra a virágzás körül szokásos fertőzési nyomás nem alakult ki. Ennek leginkább az az oka, hogy a korai tavaszban gyorsan fejlődött a szőlő, a növényt nem zavarta a hidegebb hajnali időjárás. A betegségek viszont érzékenyebbek a hőmérsékleti határokra. A múlt héten is fordultak elő olyan napok, amikor a reggeli hőmérsékletek csak 4-5-6 fokosak voltak. Ezt sem a lisztharmat, sem a peronoszpóra nem szereti. Kell még idő a betegségeknek, amíg a reggeli hőmérsékletek elérik a 10-14 fokot.

Csak napok kérdése a lisztharmat elterjedése

Átlagosan 60-10 centis hajtások vannak az ültetvényekben. Egyes helyeken 1egy méter meghaladó hajtások is vannak már, itt a szőlő elérte a felső vezetődrót magasságát. A lisztharmat észlelési szinten jelen van, a peronoszpóra még nem jelent meg az ültetvényekben. A betegségek általános megjelenése már csak napok kérdése, ezért a virágzás alatt már mindkét betegség komoly járványt idézhet elő. A kombinált védekezéseket folytatni kell.

Óvatosan a zöldmunkákkal

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére. A nap közben végzett ként is tartalmazó permetezések, a magas UV sugárzással párosulva erős perzselést okozhatnak a szőlőben. A legjobb az esti órákban permetezni.

A kombinált védekezést folytatni kell

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni kombinált védelmét folyamatosan biztosítani kell. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

Folyamatosan figyelni kell az amerikai szőlőkabóca lárvakelését. A melegebb fekvésű területeken már megjelentek az első kis lárvák (L1), ezért a védekezésre fel kell készülni.

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!