Méhészet

2024.06.11. 07:00

Javában tart a hársfák virágzása, szorgalmasan gyűjtenek a méhek

A hársfa virág édeskés illata lengi be a településeket. Ez is jelzi, hogy megkezdődött a szezonja a méhészeknek. A hárs a párás, fülledt időt kedveli, így jó termésben bíznak a méhészek.

Mauthner Ilona

A közepes-gyenge repce,- majd akácszezon után nagyon várták a méhészek vármegyénkben is a hársszezont. Nagyernyei Attila szedresi méhész elmondta, nem minden fajta hárs jó mézelő. A városokban jellemzően a kis levelű hárs virágzik, az erdőkben, külterületeken a nagy levelű, de emellett az ezüst és az orvosi hárs is népszerű. A méhek viszont leginkább a nagy levelűt és az ezüst hársot kedvelik.

Az akácméz a sláger. Illusztráció: Getty Images.
Nagy munkában vannak a méhészek, elkezdődött a hárs szezonja és hamarosan virágzik a napraforgó is. Illusztráció: Getty Images. 

Az akác gyenge-közepesre sikerült

Több Tolna vármegyei méhész is elmondta, sajnos akácmézet idén csak keveset tudtak pörgetni, de többen a méhek által összehordott mézet bent is hagyták a kaptárakban. Nagyon bíztak a jó szezonban, de az még gyengére sem sikerült, a sok eső, köd elvitte a virágokat a fákról.

A hárs miatt a legtöbb méhész nem vándorol a méhcsaládokkal, mert olyan környezetben vannak a kaptárak, hogy hársból is van a közelükben. Tíz nap múlva a napraforgó is virágzik majd, szerencsére ebből is bőven a vármegyében.

Tolnában megfázott az akác

Nagyernyei Attila, a megyei szervezet korábbi elnöke elmondta, az ország déli felében, így Tolnában is, nagyon gyenge lett az akácból nyert termés, de néhányan vállalták, hogy az északi vármegyéket is „meglátogatják” és nagy meglepetés érte őket. Nógrádban például kifejezetten jól sikerült az akácból nyert méz is. Bár a jelentős költségek – autópályadíj, üzemanyagár, a munkások bére – miatt a közel nyolcszáz méhészből mindössze öten vállalták a vándorlást a méheikkel.

A hársért elmennek a Zselici erdőkbe is

Most pedig a hársra kell koncentrálni, mondta a méhész. Tolnából néhányan a Zselicbe szoktak vándorolni évről évre. Idén nem tudja, hogy ez hogyan sikerül, ugyanis annyi eső esett azon a környéken, hogy az erdei utak nagyon feláztak, nem biztos, hogy közlekedni lehet rajtuk.

Egyébként egy magánterületen szoktak sátrat verni, a tulajdonossal egyeztetve, az állami erdőkben ugyanis még kaptárpénzt is kérnek. 

A hárs idén szépen virágzik, ez a növény szereti a párás, meleg időt. Ha az időjárás nem szól közbe, akkor akár tíz napig is kitarthat a szezon. Ezt követően pedig virágzik a napraforgó.

Éjszakánként zúgnak a kaptárak

Nem lenne szerencsés, ha a napraforgó és a hárs „összeérne”. A hársnak ugyanis nagyon híg a nektárja, amit a méhek tesznek sűrűbbé. Ez úgy működik, mint a légkondicionáló. A szárnyaikkal sűrítik be a nektárt, így annak víztartalma 18-nál kevesebb lesz. Ezt munkát főleg éjszaka végzik, ilyenkor lehet hallani, hogy kaptárak zúgnak. De ha a napraforgó virágzása hamarabb kezdődne, akkor a méhek elcsábulnak a szép sárga tábláktól és nem végzik el a feladatukat. A napraforgó egyébként a méhészek második legnagyobb méhlegelője. Méze nagyon egészséges.

A kristályosodás nem baj

Télen több mézet fogyasztunk, mint az év többi részében. A méz értékesítése egész évben ezért nagy kihívást jelent, főleg az idén amikor elárasztotta a hazai piacot is a kétes minőségű, de olcsó ukrán, kínai méz. Sokan nem tudják, hogy a méz kristályosodása nem jelenti a termék rosszabb minőségét.

Sokszor azzal vádolják a méhészeket, hogy cukrot kevertek a termékbe. Ez teljesen téves gondolat. A méz kristályosodásának mértékét a szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) aránya, valamint a víztartalma határozza meg. Minél nagyobb a szőlőcukor aránya annál gyorsabb a kristályosodás, ilyen például a repce- vagy napraforgóméz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!