Helyi hírek

2017.06.12. 18:15

Régi pompájában látható a Béla téri Szentháromság szobor

Négymillió forintból újították fel az 1753-ban készült barokk alkotást.

I. I.

– Jó, hogy ezen a napon, a Szentháromság vasárnapján szentelhetjük és áldhatjuk meg a Szentháromság szobrot – mondta vasárnap délelőtt Petkó Tamás plébános. Ezt követően a szentmiséről érkezett hívekkel közös litánia következett a Szentháromságról, majd a rendezvény végén a plébános megáldotta és felszentelte az alkotást.

– Nagy örömmel és tisztelettel adom át a megújított szobrot a csodálatos Béla király téren – kezdte beszédét Ács Rezső polgármester. – A tér nemcsak a város történelmi központja, hanem vallási szempontból is központi szerepet tölt be – tette hozzá, majd felidézte, hogy 1738 és 1740 között nagy pestisjárvány pusztított Magyarországon, amely érintette Tolna megyét is. A szobrot 1753-ban állították a járványra emlékezve, de az akkor még nem itt állt, 1808-ban került méltó helyére. A három latin nyelvű felirat római számként is értelmezhető betűi az 1740-es számot, a járvány megszűnésének az évét adják ki. Az egyik felirat azt tartalmazza, hogy tiszteltessék, dicsértessék a szekszárdiakat a pestisjárványban megóvó szentháromság. Ezt az üzenetet a mai szekszárdiaknak is meg kell hallani. A város keresztény, konzervatív többségű közgyűlése igyekszik odafigyelni minden olyan emlékre, eseményre, amelyek a város közösségei számára fontosak, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy odafigyelnek a művészeti és vallási értékekre is.

A barokk alkotást négymillió forintból újították fel, amelynek a legnagyobb részét a városi költségvetésből biztosították, ami azért fontos, mert ezek a jelképek összekötik a múltat, a jelent, a jövőt és mindig megújulást jelentenek számunkra – zárta beszédét Ács Rezső.

A város legrégebbi barokk stílusú szobrának alkotói ismeretlenek. Abból, hogy ehhez nagyon hasonló pestisoszlop áll Temesvár főterén, egyesek az alkotók azonosságára következtetnek, de ezt a feltételezést a szakértők nem erősítették meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Petkó Tamás plébános és Ács Rezső polgármester a szobornál (Fotó: Makovics Kornél) – Galériával!
[/caption]

Legalul, a déli oldalon álló jelképes sír kovácsoltvas ajtaja a barokk fémművesség szép darabja, szintén a város legrégebbi ilyen emléke. Mögötte szent Rozália pihenő szobra ismeretlen helybéli mester alkotása. A homokkőből készült, rossz állapotban lévő szobrot 2016 őszén és telén teljesen felújították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!