Márton-nap

2017.11.13. 07:00

Az ízletes libapecsenye és újbor mellé kiváló hangulat párosult

Az, hogy valaki kedveli-e a libahúst, vagy sem, nem volt szempont a Márton-napi ünnepségeken a hétvégén Szekszárdon és Pakson.

szerzők: Hanol E., Vida T.

Úgy tartják, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. A jelek szerint sok szekszárdinak nincs mitől tartania, hiszen szép számmal keresték fel a Márton-napi Vigadalom rendezvénysátrát a Béla király téren, ahol a bőséges kínálatról a szekszárdi éttermek gondoskodtak, a bort pedig a szekszárdi borászok biztosították hozzá.

A város rendezvénye

A program pénteken este kezdődött, amikor is a Magyar Vista Social Club és a Csurgó zenekar adott koncertet. A szombati megnyitón Ács Rezső polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, fontos helyet foglal el a Márton-napi Vigadalom a szekszárdi programok sorában, amelyet negyedik alkalommal rendeztek meg. A Szüreti Napok és az adventi készülődés között alkalmat teremt arra, hogy a városlakók összejöhessenek, találkozhassanak, beszélgethessenek egy olyan rendezvényen, ahol a gasztronómia és a bor egyenrangúként van jelen.

Ács Rezső arról is beszélt, hogy a Márton-napi program szűkebb körű, mint a város más nagy eseményei, amelyek távolabbi településekről is sok vendéget vonzanak. – Itt mi, szekszárdiak vagyunk – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a vigadalom évről évre, folyamatosan fejlődik, és reméli, hogy hamarosan a mostaninál is nagyobb sátorra lesz szükség.

Az újbor ünnepe

A városvezető kiemelte: Márton-nap az újbor ünnepe is. Bízik benne, hogy kiváló évjárat lesz az idei, amire minden esély megvan. És a méltán elismert szekszárdi borokkal nemcsak a városban élők koccinthatnak, hanem az ország más tájain, sőt a világ különböző pontjain is találkozhatnak az emberek az itt termett borokkal. A borszentelésen dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor mondott egyházi áldást, a Muslinca Férfikar pedig bordalokat adott elő.

A színpadi műsorra nem lehetett panasz. Szombaton a Langaléta Garabonciások, a Babra zenekar, Herczku Ági és a banda, aztán a Góbé zenekar lépett fel, majd a Dűvő zenekarral és a Bartina Néptáncegyüttes közreműködésével, Varga János és Szűcs Alexandra vezetésével táncházban vehettek részt a programra kilátogatók.

Teltházas volt az áldás

A tizenötödik ökumenikus Márton-napi újboráldásra invitálta a lakosságot a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete az önkormányzattal karöltve. A boráldásra a termelők elvihették névvel ellátott üvegpalackban 2017-es évjáratú boraikból. A programot szombaton délután tartották telt ház mellett a Sárgödör téren felállított sátorban. Szabó Péter polgármester és Polgár Zoltán, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének alelnökének köszöntője után a történelmi egyházak képviselői megáldották az újborokat, majd a Bartina zenekar és a Sárgödör téri Siller Nótakör adott műsort. A borok megáldását követően csapra verték a hordókat, és kezdetét vette a kóstolás. Az önkormányzat mellett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is támogatta a rendezvényt, amelyen az idén négy hordót vertek csapra, közöttük egy rozéval töltöttet is.

Teltházas sátorban áldották meg a paksi újborokat Fotó: Vida Tünde

Sokan jöttek kóstolni

A KBP Produkció szintén készült Márton napjára. Pénteken várták a Sárgödör térre a lakosságot, Márton-napi libaünnepre. A több ezer fős látogatottsággal futó fesztiválok mellett több baráti, családi programot meghonosított már a csapat, élén Kovács Kristóffal. A libaünnepet második alkalommal rendezték meg, szervezői szerint ez egy formabontó street food party volt. Az est fókuszában természetesen a liba állt, volt libaburger, libatepertő, libazsíros kenyér, házi kakaós csiga, amelyek mellé újborból készített forralt bort lehetett kortyolni. A rendezvényen volt libasimogató is. A a streetfoodos est nagy sikert aratott, sokan voltak kíváncsiak rá, a közönség soraiban minden korosztály képviseltette magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!