Szent Lukács Kórház

2017.11.04. 15:15

Összefügg a hit és a gyógyítás

 „A hit és a gyógyítás kapcsolata” címmel tartottak ünnepi tudományos ülést nemrégiben a Dombóvári Szent Lukács Kórházban.

Hanol Erzsébet

Dr. Kerekes László főigazgató elmondta, az ünnepségen egyrészt arra emlékeztek, hogy az intézmény tizenöt éve vette fel Szent Lukács nevét, és akkor szentelték fel a Maria Mater Dei kórházkápolnát is.

A rendezvényen dr. Hegedüs János plébános a teológia, dr. Blaskovich Erzsébet, a krónikus belgyógyászat osztályvezető főorvosa az orvoslás szempontjából beszélt a hit és a gyógyítás kapcsolatáról.

A főigazgató kiemelte, hogy a gyógyítás szakrális dimenzióját nem szabad figyelmen kívül hagyni. A vallás és az orvoslás évszázadokon keresztül elválaszthatatlanok voltak, ezt bizonyítja, hogy különböző rendek ispotályokat, kórházakat működtetttek. A tudomány fejlődésével a XVI–XVII. században kezdett szétválni e két terület. Napjainkban ismét a hit és a gyógyítás, valamint a megelőzés szoros kapcsolatát hangsúlyozzák. Ha a test, a lélek és a szellem harmóniája megbomlik, betegségek jelentkezhetnek. A hit belső gyógyító erő – tette hozzá dr. Kerekes László.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a Szent Lukács Kórházban jól működő gyakorlat a különböző felekezetek lelkészi szolgálata, amellett pedig a civilekből álló Teréz anya csoport tagjai is rendszeresen látogatják a betegeket. Beszélgetnek velük, lelki gondozást végeznek, erősítik őket. Az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!