színház

2017.12.14. 14:00

Lotz Katalin: bohémok közt komoly, komolyak között bohém

A színház tükröt tart elénk – vallja Lotz Katalin, aki december elsejétől új vezetője a Magyarországi Német Színháznak. Igazgatói megbízatása 2022. november 30-ig szól. Lotz Katalin szűknek érezte már a „csak színész” létet, ezért indult – és nyert – a pályázaton. Az interjút P. Szeiberling Krisztina, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kommunikációs felelőse készítette.

Szeri Árpád, fotó: beküldött kép

– Egész életemet az jellemezte, hogy sok mindent csináltam egyszerre – kezdte bemutatkozását Lotz Katalin. – Versenyszerűen úsztam, aztán kajakoztam, fuvolázni, később gitározni tanultam, elismert kórusban énekeltem, szerkesztettem újságot és jártam színjátszó körbe. Mindig fontos volt számomra a mozgás, a zene és a megannyi szellemi kihívás. Négy évet töltöttem huszonévesként Münchenben, egy igazi multikulturális városban. Rengeteg nációt megismertem, belepillanthattam a legkülönbözőbb népek kultúrájába, a német és az angol mellett megtanultam spanyolul, és sokat utaztam, leginkább Európában, de voltam Chilében, a Dominikai Köztársaságban és Kínában is. Az utóbbi időben kevesebbet utazom, férjemmel együtt nagyon megszerettük Szekszárd városát. Letelepedtünk, már tanyánk is van. Kisfiunk már szekszárdinak született. Hogy milyen a személyiségem? Azt hiszem a bohémok között komolynak, a komolyak között pedig bohémnak számítok.

– Jól ismered a Magyarországi Német Színházat, hiszen egy évtizede dolgozol a teátrumban színészként. Szerinted melyek a színház legkiemelendőbb értékei, amelyekre magad is építesz majd, és mi az, amire a DBU szerinted lehetőséget ad, de eddig nem sikerült kihozni belőle?

– A DBU húszfős csapata a színház egyik legnagyobb értéke. Ez egy összetartó kis csapat, a közeg valóban családias. A színház nemzetközi színészgárdája és a nemzetközi rendezői kör biztosítja a nyelvi színvonalat, és azt, hogy izgalmas legyen együtt dolgozni, hiszen az apró kulturális különbségek nagyon színessé teszik életünket és sok dologra érzékenyítenek. A közönség szerkezete megköveteli, hogy műfajilag színes repertoárt állítsunk össze, ami a színészek és a háttérben dolgozók számára is nagyon motiváló. A szakmai színvonal lehetőséget ad arra, hogy a felnőtt értelmiségi réteget is bevonzzuk a színházba esti időpontokban tartott előadásokkal, illetve, hogy havi rendszerességgel játsszunk esti időpontban Budapesten, Győrben és Pécsett. A februárban bemutatásra kerülő Delaporte – La Patelliere: Hogyan nevezzelek (Der Vorname) című kortárs vidám darab érdekes lehet a számukra. Májusban pedig a Miniszter félrelép (Außer Kontrolle) című Ray Cooney bohózatot tervezzük bemutatni, amely ha nem is feltétlenül az értelmiségieket, de mindenképpen egy szélesebb, felnőtt, szórakozni vágyó réteget vonz. Társulatunk szakmai színvonala lehetővé teszi továbbá, hogy nemzetközi fesztiválokon is megmérettessük magunkat. A színpad alkalmas arra, hogy otthont adjon német nyelvű diákszínjátszó-fesztiváloknak és a német nemzetiség egyéb olyan kulturális eseményeinek, amelyeknél a 80 fős nézőterünk nem bizonyul túl kicsinek. És a színpad arra is alkalmas, hogy befogadjunk színvonalas kamara-előadásokat, zenés rendezvényeket és színházi nevelési programokat – magyar nyelven is, természetesen megtartva az elsődleges profilt, a kultúra német nyelven való közvetítését.

Ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket valóban kiaknázhassuk, hatékony és körültekintő tervezésre és belső szervezésre van szükség, valamint hatékony marketingmunkára. Ezek a munkaterületek a színházon belül komoly fejlesztésre várnak. A lehetőségek további kiaknázatlan területe még, hogy ifjúsági előadásainkhoz felkészítő és/vagy feldolgozó foglalkozásokat csatoljunk. Ezt a munkát is szeretném elindítani.

– A DBU küldetése mindenekelőtt a német nyelv és színházi kultúra ápolása és közvetítése, a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzése és a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd elősegítése. Tervezel-e – például e missziót illetően – alapvető változásokat?

– Szeretnék minden évad repertoárjában egy olyan darabot, amelynek célközönsége kifejezetten a magyarországi németség idősebb rétege. Nagyon foglalkoztat továbbá az is, hogy legalább kétévente legyen olyan darabunk, amely a hazai németség történetét dolgozza fel. E területen még kutatómunkára van szükségünk. Szeretném azt is, hogy minden évben legyen egy olyan műsorunk, amellyel a németség különböző rendezvényeinek a fényét emelhetjük, ami által még aktívabban részt vehetnénk a német nemzetiség életében.

– A pályázatodban vázolt program a következő öt év terve, 2022 végéig szól. Addig az időpontig hová szeretnél eljutni a DBU-val?

– Célom egy olyan német nyelvű színház, amely magas művészi és nyelvi színvonalon, széles műfaji spektrumon mozogva, élve a színház nevelési és nyelvtanítás lehetőségeivel szolgálja a német nemzetiséget, a németül tanulókat, a nálunk tartózkodó külföldieket és minden kultúrára igényes embert. A tervem szerint öt év múlva a Magyarországi Német Színház mini kulturális központként már fontos kulturális csomópontja lesz Szekszárdnak, Tolna megyének és Dél-Magyarországnak.

Névjegy

Lotz Katalin Budapesten született 1977. november 4-én.

Iskolái: általános iskola Ózdon, gimnázium Budapesten, főiskolai diploma gazdálkodási szakon ugyancsak Budapesten, Artemis Schauspiel-studio Münchenben.

Lakhely: Szekszárd.

Nyelvtudása: a magyar, mint anyanyelv mellett folyékonyan beszél németül, angolul és spanyolul.

Sportpályafutása: tizenkét évig versenyszerűen úszott és kajakozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!