Segíteni tanultak

2018.01.15. 17:30

A közös élmény eltüntetheti a sztereotípiákat

Érzékenyítő programot szervezett a Garay János Általános Iskola és AMI-ban a Chance á Tolna – Esélyt Tolnának Alapítvány. A gyerekek arról szereztek ismereteket, hogy milyen az élet látássérültként.

Budavári Kata

Azt tanulták a gyerekek a szekszárdi Garay általános iskolában, hogy miként viselkedjenek, hogyan segíthetnek fogyatékkal élő embertársaiknak. Az Együtt könnyebb programot a Chance á Tolna – Esélyt Tolnának Alapítvány szervezte a Polip Ifjúsági Egyesülettel és a Vakok- és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesülettel.

Az alapítvány egy ideje az önkéntes tevékenység népszerűsítését is végzi. Mint azt Letenyeiné Mráz Márta elnök elmondta, hálózati partnerséget alakítanak ki oktatási intézmények és olyan szervezetek között, amelyek valamilyen hátrány kompenzálásával foglakoznak. A programok pályázati támogatással készülnek, és önkéntes munkában.

Csütörtökön a Garayban kis koncerttel indult a foglalkozás, Rákóczi Szilvia, a kiváló hangi adottságokkal rendelkező vak énekes szórakoztatta a résztvevőket, majd a gyerekeknek módjuk volt arra, hogy beszélgessenek, elgondolkozzanak azon, milyen lehet egy vakvezető kutya segítségével eljutni az iskolába, és kipróbálják azokat az eszközöket, például a beszélő órát vagy mérleget, amelyek könnyebbé teszik a látássérültek életét.

A szekszárdi Garay-iskolások játszva tanultak, a Braille-írógépet is kipróbálták Beküldött fotó

Letenyeiné Mráz Márta szerint a közösen megélt élmény segít eltüntetni a sztereotípiákat. Azt is elmondta, hogy a következő ilyen foglalkozást a szekszárdi Gyakorló iskolában tartják. – A program tartalmaz egy pedagógusoknak szóló módszertani anyagot is, amely arra vonatkozik, miként lehet drámapedagógiai eszközökkel megismertetni a gyerekekkel azokat a helyzeteket, amelyekbe belecsöppenhetnek, és amelyek megfelelő érzék és tudás nélkül kényelmetlenek lehetnek.

A projekt része az iskolai közösségi szolgálatnak, azaz az érettségi előtt álló diákoknak módjuk van fogyatékosokat segítő szervezeteknél tölteni az ötven órát. Erről legutóbb pályaválasztási börzén informáltuk a fiatalokat – tájékoztatott az elnök. Hozzátette azt is, hogy a pedagógusoknak szóló módszertani anyagot továbbképzés formájában ajánlják ki a tanároknak. Pekari Bernadett, a Garay általános iskola igazgatója két alkalommal tart ilyen műhelyfoglalkozást. Az alapítvány a továbbiakban szeretné kiterjeszteni partneri hálózatát, és több intézményt, civil szervezetet vonna be a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!