támogatás

2017.11.18. 07:00

A szociális tűzifa enyhítheti a hideget

Pár hete kapták meg az értesítést az ötezer főnél kisebb települések önkormányzatai arról, hogy mennyi szociális tűzifát oszthatnak ki. Minden faluban több fa jut az idén, mint amennyit tavaly kaptak.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

A kormány a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról még a nyáron döntött, a 2017. évi szociálistüzelőanyag-programhoz – az átcsoportosításoknak köszönhetően – négymilliárd forint támogatást biztosítottak. Ez egymilliárd forinttal több, mint tavaly volt.

A Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton az idén 2255 önkormányzat nyert. A támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfa önrészt kell biztosítania. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk. Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát legkésőbb február 15-éig kell kiszállítani.

Pörbölyön 41 köbméter fát kaptak támogatással, mondta Gál Istvánné ügyintéző. Ez 41 családnak nyújt segítséget a téli hónapokban. A törvény pontosan meghatározza, kiket kell, lehet előnyben részesíteni: a lakhatási és gyermekvédelmi támogatást is igénylőket. Ugyanakkor sok az egyedül élő idős ember is, ha egy mód van rá, őket is szeretnék segíteni. Ezen a héten már be lehet adni az igényeket Pörbölyön.

Várdombon tavaly 34 köbmétert, idén negyvenhatot nyertek el, mondta Simon Csaba polgármester. Már kitették az ezzel kapcsolatos felhívást a hirdetőtáblájukra, december 1-ig lehet jelentkezni. Úgy tervezik, még karácsony előtt eljut minden érintetthez az egy köbméternyi fa. Az önkormányzatnak a szállítási költség és az önrész együtt közel kétszázezer forintjába kerül majd. A polgármester elmondta, az egy köbméternyi fa nem oldja meg a téli fűtést egy családnál sem, de nem is ez a cél, hiszen csak segíteni tudnak, nem átvállalni a téli tüzelő megoldását.

A megye egyik legszegényebb településén, Mucsiban 53 köbméternyi szociális tűzifát oszthatnak majd szét, mondta Kelemen Zoltán polgármester. Ez a tavalyihoz hasonló mennyiség. Ezzel szemben óriási az igény, mert nagyon sok a rászoruló család, tette hozzá. A szociális ügyintéző készíti elő a kérelmeket, amit majd az önkormányzati képviselők hagynak jóvá. Itt december 10-ig lehet jelentkezni. A Gyulaj Zrt.-vel van szerződésük, a fuvart itt is a település állja.

Mivel az igény jóval nagyobb, mint a szétosztandó fa, megfordult a fejükben, hogy a környékbeli erdőkben, kimosott szakadékokban sok a viharok által kidöntött fa, s mi lenne, ha ezeket összeszednék. Az erdők tulajdonosai azonban elzárkóztak attól, hogy idegen a területükre menjen, erdő- és vadgazdálkodási szempontokra hivatkoztak. Így aztán nem véletlen, hogy a téli időszakban sok eljárás indul a faluban falopás miatt.

Sokan nem gondoskodnak magukról

Bátán 85 köbméternyi fát tudnak majd szétosztani, mondta Huszárné Lukács Rozália polgármester. Közel kétszáz igénylő jelentkezik minden évben, így idén is hasonlóra számítanak. Egyelőre folyik a megbeszélés a szállítókkal és a kijelölt erdészettel. Báta a tűzifát közel száz kilométerről, a Gemenc Zrt. bédai területéről kapja. Ennek elszállítása, illetve kiosztása már az önkormányzatot terheli, ami szintén jelentős költség. A polgármester elmondta azt is, naponta járja a falut, és benézve az udvarokba látja, hogy nagyon sok család nem gondoskodott még fűteni való fáról, pedig már nyakunkon a tél. Egy példát is említett: a helyi mezőgazdasági szövetkezet erdőt vágott ki, az erdő takarításához kellett volna ember, akik az ágfáért cserébe végezhették volna a munkát. Ez az erdő közel volt a faluhoz, de egyetlen jelentkező sem akadt, aki a munkát elvégezze. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!