hagyományápolás

2017.10.20. 14:00

Fontos az utánpótlás nevelése

Ahogy az egész ország, úgy Tolna és Mözs is rengeteget köszönhet a hazai németségnek, amely hű magyar hazájához, de ragaszkodik saját hagyományaihoz is. Utóbbiból adtak ízelítőt szombaton Tolnán, a német nemzetiségi napon.

Steinbach Zsolt

– A német nemzetiség kultúrája szerves része a sokszínű magyarországi kultúrának. Nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megadjunk ennek továbbéléséhez – mondta Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere az immár 23. alkalommal megrendezett Tolnai Német Nemzetiségi Napon.

Úgy tűnik, helyben valóban sokat tesznek a német kultúra ápolásáért. Ezt bizonyítja az is, hogy egy héttel a tolnai német nemzetiségi önkormányzat által rendezett nemzetiségi nap előtt a tolnai német baráti kör tartott német kórustalálkozót. A helyszín mindkét esetben a tolnai Lovarda volt, ahogy a programok is hasonlóan zajlottak: táncosok, énekesek adtak műsort. Érthető, hiszen a hagyományőrzés legalkalmasabb eszközei a táncok, dalok felelevenítése, ami együtt jár a nyelv gyakorlásával és a viselet bemutatásával is. Koleszár Ferencné, a tolnai német nemzetiségi önkormányzat elnöke is arról beszélt köszöntőjében, hogy a legfontosabb feladatuk a németnyelv-oktatás lehetőségeinek elősegítése, a német kultúra terjesztése, a hagyományok ápolása.

A polgármester ezt azzal egészítette ki, hogy a legtöbb helybéli számára a gasztronómia az a terület, ahol a német hagyományokkal találkozni lehet. Emlékeztetett arra, hogy a város tavaly kiadott receptkönyvében, a Minden ízében tolnai című kötetben szinte alig akad olyan étel, amely ne kötődne a németséghez. Krémer György, a Tolna Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége titkára egy másik szempontból is közelített az identitás megőrzésének kérdéséhez. Felhívta a figyelmet, hogy a jövő tavaszi választásokon egy képviselőt a német nemzetiség is bejuttathat a parlamentbe. Az erre való szavazáshoz viszont sokaknak kell regisztrálniuk a nemzetiségi névjegyzékre, úgymond megvallva származásukat.

Nívós műsor a rendezvényen

A tolnai és mözsi németség vezetői fontosnak tekintik, hogy a gyerekekkel is már egészen kis koruktól kezdve megismertessék a nemzetiségi hagyományokat. Ebben a munkában szép eredményeket tudhat magáénak a mözsi Zöldkert óvoda, amelynek német tánccsoportja – gyönyörű viseletben –a mostani nemzetiségi napon is műsort adott. Az ilyen jellegű programok rendszeres fellépői a tolnai Wosinsky általános iskola tanulói is.

Ezúttal a hatodikosok magyarországi német költők verseiből adtak elő, a negyedik és ötödik osztályosok pedig táncoltak és énekeltek. Őket a felnőtt szereplők követték: a Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör Kórusa és a Mözsi Német Nemzetiségi Énekkar, valamint a Jánossomorjai Fúvós Egyesület, illetve a Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoport. A program igen jó hangulatban zajlott, a mintegy százötven résztvevő remekül érezte magát. Bár bált ezúttal nem rendeztek, voltak, akik spontán módon táncra perdültek. A nemzetiségi nap vacsorával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!