havazás

2018.01.15. 11:30

Hó borította be a megyét, némelyeknek gondot okozott a közlekedésben

Meglepődve tapasztaltuk, hogy több közlekedőt is meglepetésként ért a ma reggeli, délelőtti havazás, s volt több olyan autós, aki az út szélén rekedt. Nagyobb káosz szerencsére nem történt, és reméljük, nem is történik majd Tolna megyében. Ön rendben bejutott a munkahelyére?

TEOL, fotó: szerző felvétele és Mártonfai Dénes galériája

sdr

Hétfő reggel havazásra ébredhetett az ország nagy része, Tolna megye sem volt kivétel. A hótakaró nagyon szép, de sajnos helyenként némelyeknek ismét problémát okoz az utakon. Nekünk sikerült autóval könnyen bejutni bonyhádi otthonunkból a szekszárdi munkahelyünkre, de találkoztunk olyanokkal, akik az út szélén rekedtek.

Az első kisebb akadályt Bonyhád belvárosában kellett leküzdenünk, ahol az egyik kereszteződésben megcsúszott egy autó. Szerencsére a keresztező úton nem jött a közelben más, így folytatni tudtuk utunkat. Közben két gépkocsival találkoztunk, amelyek az út szélén várakoztak. Az első egy Trabant volt, amely vélhetően lecsúszott a burkolatról, s a meredek partról nem tudott visszatérni az úttestre. A második autó az út szélén állt vészvillogóval, az emelkedőn nem tudott felmenni.

A 6-os főúton akadály nélkül tudtunk haladni. Látszott, hogy takarították már az utat, valahol teljes mértékben tiszta volt, másutt pár centiméter hótakaró fedte, s foltokban az aszfalt jeges, fagyos volt. Ilyen időben is voltak bátor autóversenyzők, akik a félelmet nem ismerve előztek. Vigyázzunk egymásra is az utakon! Akadtak olyan autósok is, akiknek az egyik lámpája nem égett, vagy nyári gumival volt felszerelve a járművük. Nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy láthatóak legyünk a hóesésben, illetve a nem megfelelő felszereltségű autó hiányában ne fokozzuk a balesetveszélyt, így útnak se induljunk! Az újabb akadállyal akkor szembesültünk, amikor letettük Szekszárd központjához közel az autót, és gyalog indultunk tovább. A havas, jeges járdán is lehet komoly sérüléseket szenvedni, így ott, ahol még nem szórták fel érdesítő anyaggal a gyalogutakat, nagyon óvatosan kellett lépkednünk. Végül bejutottunk a szerkesztőségbe sérülés és baleset nélkül. Első dolgunk az volt, hogy megkérdezzük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna Megyei Igazgatóságát a helyi hóhelyzetről.

– Az összes jármű kint van az utakon, végzik a sózást, illetve az utak takarítását. Terv szerint halad a tisztítás. Vannak felsőbbrendű utak, amelyek elsőbbséget élveznek. Ezek után következnek az alsóbbrendűek. Nagyobb balesetről hozzánk nem érkezett információ – tájékoztatott a Közút munkatársa.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a megváltozott közlekedési körülményekre tekintettel az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

• Teletankolt és téli gumiabronccsal felszerelt gépjárművel induljanak útnak.

• A gépjárművüket elindulás előtt tisztítsák meg, a gépjárműben helyezzenek el a gépjármű tisztításához szükséges eszközöket, illetve esetlegesen meleg takarót, teát.

• Az előrejelzések alapján a hét első felében havazás, valamint ónos eső is várható, ezért téli út-, valamint rossz látási viszonyokra kell számítaniuk a járművezetőknek. Elindulásuk előtt mindig informálódjanak a médián keresztül az aktuális közlekedési és időjárási információkról.

A rendőrség kéri az úton lévőket, hogy a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek, különösen figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra! Amennyiben a közlekedés biztonságát veszélyeztető körülményt észlelnek, esetleg balesetet szenvednek vagy balesetet látnak, kérjenek segítséget a 112-es díjmentesen hívható egységes segélyhívó számon.

A Tolna Megyei Rendőr- főkapitányság és a TEOL is balesetmentes közlekedést kíván!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!