katasztrófavédelem

2018.01.16. 07:00

Több riasztásuk volt a mérgező gáz miatt

Ott, ahol működött CO-érzékelő, nem okozott halált a szén-monoxid az elmúlt év során.

Hanol Erzsébet, illusztráció: Shutterstock

Egyre több háztartásban szerelnek fel szén-monoxid-érzékelőt, ami életmentő lehet. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az országos adatokat ismertetve elmondta, hogy tavaly a tűzoltókat több mint hatszáz esetben szén-monoxidos esethez riasztották, és az esetek több mint felénél olyan lakáshoz, házhoz vonultak, ahol használtak ilyen érzékelőt.Ezzel szemben 2012-ben ez az arány még nem érte el a tizennyolc százalékot.

Megyénkben tavaly tizenegy, az azt megelőző évben nyolc, 2015-ben pedig hét esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

A statisztikákból az is kiderül, hogy egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan ingatlanban, ahol érzékelő működött.

A szén-monoxid-szivárgással kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza a problémát. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, fontos a kémények rendszeres ellenőriztetése, és ugyanilyen lényeges, hogy a hőtermelő eszközök (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő) is évente átessenek ellenőrzésen. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, az ablakon lévő, vagy a fali szellőzőket elzárni, betömni. Szén-monoxid-érzékelőt pedig akár minden helyiségben el lehet helyezni, ahol hőtermelő eszköz működik.

Mindezek mellett az éberség is hasznos. Figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt: megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben.

A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket.

Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz. A tünetek megjelenésekor azonnal szabad levegőre kell menni, mentőt, tűzoltót kell hívni, és le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak, illetve ki kell szellőztetni a helyiségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!