Időjárás

2023.02.04. 15:21

Hatalmas pusztítást hagy maga mögött a szélvihar

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

TEOL

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt a viharos szél. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. 

A közösségi oldalak tele vannak olvasóink által megosztott, kidőlt fákról, épületek megbontott tetőburkolatáról készült képekkel. Ezekből mutatunk néhányat az alábbiakban, valamennyi a vármegye székhelyén készült:

Szekszárd, Alkotmány utca (Fotó: Dévény M.)
Szekszárd, Bottyán-hegyi lakótelep (Fotó: Major G.)
Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca (Fotó: Kövecses J.)
Szekszárd, Tartsay V. lakótelep (Drégely I.)
Szekszárd, Pollack M. lakótelep (Fotó: Varga Kálmánné)

A kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

A vármegyében korábban történt - zömmel kidőlt fák okozta - káreseményekről már hírt adtunk itt, itt és itt, valamint ebben a cikkben is.

Piros riasztás

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt. Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki, ez alakítja ki a viharos, erősen viharos széllökéseket. A késő délutáni, esti óráktól mindenütt jelentősen veszít a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős, vagy viharos közeli marad. Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra lehet számítani – írta közösségi oldalán az OMSZ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában