Időjárás

2023.09.13. 12:20

Figyelmeztető jelzéseket adtak ki: Viharos szél, de jégeső is jöhet!

Figyelmeztető jelzéseket adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az egész ország területére.

Teol.hu

Fotó: Makovics Kornél

Mint az OMSZ met.hu-n Tolna vármegye területére kiadott figyelmeztető jelzésében olvasható: zivatarok alakulhatnak ki, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Az OMSZ nemcsak Tolna vármegye, az egész ország területére adott ki első, vagy első- és másodfokú figyelmeztető jelzést csütörtökre. Az aktuális figyelmeztető jelzéseket itt találja!

Nem túl jó hír, különösen azoknak, akik szeretnének részt venni a Szekszárdi Szüreti Napok programjain, hogy a Köpönyeg előrejelzése szerint szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton is várható csapadék Szekszárd környékén, illetve a légmozgás is megélénkül. A minimum hőmérsékletek várhatóan 14 és 16 celsius fok, a maximum hőmérsékletek 25 és 30 fok között alakulnak majd.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök (09.14) éjfélig

Szerda délután, este nyugat, északnyugat felől kedvezővé válnak a feltételek zivatarokhoz, amelyeket elsősorban felhőszakadás (>25-30 mm, lokálisan >40 mm), viharos széllökés (ált. 60-70, de kezdetben lokálisan egy-egy 80+ km/h sem kizárt), esetleg kisebb szemű jég (<2-3 cm) kísérhet. Éjfélig hozzávetőlegesen a Duna vonaláig juthat a csapadékzóna.

Csütörtökön a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esély. A legfőbb veszélyforrás ekkor már várhatóan a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll.

Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör – írta honlapján az OMSZ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában