Útinform

2024.01.08. 16:00

A főutak feketék, vizesek, latyakosak, a mellékutakon lehet letaposott hó

Tolna vármegyében a hajnali órákban kezdődött a havazás, délig két-négy centiméter hó hullott. A havazás előtt a Magyar Közút munkatársai huszonnégy munkagéppel végeztek megelőző sószórást, melyet a havazás kezdetekor megismételtek. A főutak jelenleg feketék, vizesek, néhol vékonyan latyakosak.

Brunner Mónika

Kétszázkilencvenhat tonna útszóró sóval szórták le a Tolna vármegyei utakat

Fotó: Mártonfai Dénes

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn tájékoztatta lapunkat, hogy Tolna vármegyében a hajnali órákban kezdődött a havazás, délig kettő-négy centiméter hó hullott. A havazás előtt a Magyar Közút munkatársai huszonnégy munkagéppel végeztek megelőző sószórást, melyet a havazás kezdetekor megismételtek.

Kétszázkilencvenhat tonna útszóró só 

A műszakváltást követően a harmadik körös védekezés folyamán a szükséges helyeken hóekézést is végeztek a Magyar Közút munkatársai. Összesen kétszázkilencvenhat tonna útszóró sót juttattak ki a kezelésükben lévő úthálózatra. A főutak jelenleg feketék, vizesek, néhol vékonyan latyakosak. A mellékutak burkolata általában keréknyomokban fekete, hókásás, latyakos, helyenként letaposott havas.

Erősebb széllökésekkel is számolni kell 

A Magyar Közút közleményben ismerteti, hogy keddig az ország teljes területén várható kisebb-nagyobb havazás, az előtt havas eső és ónos eső is várható Tolna vármegyében.  Az autósoknak erősebb széllökésekkel is számolniuk kell, amelyek szintén befolyásolhatják a közlekedést, akár kisebb hóátfúvások formájában is. A Magyar Közút továbbra is 0-24 órában, tizenkét órás váltott műszakokban végzi mérnökségein keresztül a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, ahol lehet, ott az előszórásról vagyis megelőző síkosságmentesítésről is gondoskodik majd.

Kisebb mennyiségű fagyott eső 

A megelőző síkosságmentesítés ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az intenzívebb csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott útszóró sót vagy kálcium-klorid oldatot is. Így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni, ezért a szükséges beavatkozások is több időt vehetnek igénybe. A szakemberek emiatt azt kérik a közlekedőktől, hogy az ónos esővel érintett vármegyékben addig ne induljanak el, míg a csapadék el nem áll el és a szükséges beavatkozásokat el tudták végezni.

Nézzünk utána az útviszonyoknak! 

Akár a havazásban, akár az ónos esővel érintett területeken indulnának útnak a közlekedők, utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről. Az alapján tervezzék meg utazásukat és a szükséges információk birtokában keljenek útra. Az aktuális útinformációkról a legkönnyebben a www.utinform.hu oldalon keresztül tájékozódhatnak a közlekedők, ahol kora reggeltől késő estig országos összefoglalókat publikálnak az út- és látási viszonyokról Magyar Közút Útinform szolgálatának munkatársai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában