Erős lehűlés várható

2024.03.04. 16:08

Fagy váltja a nyarat idéző meleget

Joggal aggódhatnak a sárgabarackos ültetvények tulajdonosai a vármegyében, ugyanis március 13-án, hajnalra erre a térségre több időjárás előrejelző intézet is fagyot jelez.

Mauthner Ilona

Nyárból a télbe ugrunk hamarosan (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Miután sorra dőlnek meg hazánkban a melegrekordok, meg sem lepődünk, ha az agrometeorológusok azt mondják: nagyon komoly fenyegetést jelent az érésindulás, rügyezés. A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 5-8 fokkal magasabban alakult. A megindult a nedvkeringés, a rügyezés, sőt, virágzik a mandula, a kajszi, most már csaknem egy hónappal korábban, mint 15-20 évvel ezelőtt.

A kajszi a virágzás fenológiai fázisában mínusz 2-3 foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van, előfordulhat fagy. Két évvel ezelőtt például március közepén mínusz 10 fok körüli hőmérséklet is előfordult az egész országban.

Megpattant a rügy a körtéken és birsen is. Miután pedig a klímaváltozással a hirtelen, váratlanul betörő fagyok nem hárultak el – sőt, a hatásuk még súlyosabb –, már most lehet rá számítani, hogy komoly fagykár miatt a korai érésű, főleg csonthéjas gyümölcsök termésmennyisége veszélybe került. A jövő hét közepéig – március 11-éig – ráadásul marad a meleg, ám onnantól erős lehűlést és fagyokat hoz az időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában