Korán kezdődik és sokáig eltart

2024.04.16. 11:05

Hosszú, forró, viharos lesz az idei nyár

Idén kimaradt a tél, majd a tavasz is. Már március közepétől nyáriasan meleg volt az időjárás.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A következő napokra ugyan ígérnek hőmérséklet csökkenést a meteorológusok, de vajon milyen lesz a folytatás? Milyen lesz a nyár?  – kérdezik sokan.

Extrém meleg volt a február, a március

Dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök már többször is elmondta, a mögöttünk lévő december 2,2 fokkal, a január 1,8 fokkal, míg a február egészen extrém mértékkel, 7 fokkal volt enyhébb az átlagnál, amellyel az országos átlagot tekintve a legenyhébb február lett. Megdöbbentő, de ez az érték a márciusok között is a hetedik legmagasabbnak számítana a XX. század eleje óta, amióta mérik a hőmérsékleteket.

Négy évszakból két évszak lett

Ilyen kezdet után vajon milyen nyári időjárásra számíthatunk? Bár sokak szerint az ország már átlépett a mediterrán éghajlati övbe, Németh Lajos meteorológus a Hello vidék hírportálnak azt nyilatkozta, hogy szerinte itt még nem tartunk, de ebbe az irányba haladunk. Az éghajlati modellek ugyanis valóban azt mutatják, hogy az évszázad második felében a négyévszakos éghajlatunkból lassan a kétévszakosba megyünk majd át.

És hogy mit jósol az idei nyárra Németh Lajos? 

Az elmúlt évek tendenciái alapján azt mondhatjuk, hogy az idei nyár is tartogathat számunkra olyan száraz periódusokat, ami aszályra hajló lehet. Az időnként előforduló 30-35 fokos több napos kánikulát átmenetileg erős hidegfront betörések szüntetik meg. Azt azonban pontosan előre jelezni ilyen távra még nem lehet, hogy melyik hónapunk lesz a legmelegebb. – A sokévi átlagok alapján én a júliusira szavaznék – árulta el Németh Lajos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában