Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács

2019.02.05. 16:20

Tolna megye változatlanul a nyugalom szigete

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Két előadás hangzott el a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács ma tartott soros ülésén. Dr. Kovács Zoltán rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes a közterületek biztonságáról beszélt. Elmondta, hogy megyénkre nem jellemzőek a tartós, ismétlődő rendbontások. Arról is szó esett, hogy a megyében kiemelt figyelmet kap az M9, a paksi atomerőmű, de más nagyobb termelő tevékenységet végző objektumok, valamint üdülőhelyek, sőt, a nagyobb rendezvények, sportesemények is.

A rendőr ezredes elmondta a hallgatóságnak, hogy két évtizede, miután Magyarkesziben brutális kettős gyilkosság történt, a település lakói bezárkóztak otthonaikba, a falu munkaidő után úgy nézett ki, mint a holdbéli táj. Ezzel kapcsolatban kifejtette: ha van biztonság, azt természetesnek vesszük, hiánya viszont hasonló a szomjúsághoz, éhséghez.

Szabó Zoltán bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes a megye bűnügyi helyzetét értékelte. Kiderült, hogy Tolna változatlanul az egyik legbiztonságosabb megye. Az, hogy a vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent, nagy erőfeszítés és összefogás eredménye.

Jelentősen kevesebb volt a rablás és a gépjármű lopás, ráadásul minden esetet felderítettek a rendőrök. Kevesebb a szexuális bűncselekmény, viszont több úgynevezett érzékeny esetre derült fény, így például gyermekek elleni bántalmazásra. Ennek oka lehet a büntetőeljárási törvény változása, amely gyorsabb, hatékonyabb bűnüldözést tesz lehetővé, és a korábbihoz képest még inkább állampolgár- és sértett barát. A rendőr alezredes azt is elmondta, hogy a lakosság bizalma nőtt a rendőrség iránt.

Partnerség

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke megnyitó beszédében elmondta, már az ötödik évét kezdi el most a bűnmegelőzési tanács. Hangsúlyozta, hogy kiváló az együttműködés a megye és a megyei rendőr-főkapitányság között. Az elnök úgy véli, bár a bűnüldözés szakmai feladat, az eredmények azt bizonyítják, hogy érdemes volt partneri viszonyt kialakítani. Az alapvető cél pedig az, hogy a Tolna megyében élők jól érezzék magukat, és itt találják meg boldogulásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában