vádemelés

2019.07.15. 10:30

Hamis számlákat készítettek a marhákról

Ihárosi Ibolya

portrait of handsome farmer in a livestock small breeding husbandry farming production taking care of charolais cow and cattle

Fotó: Shutterstock

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és a számvitel rendje megsértése miatt emelt vádat a Tolna Megyei Főügyészség az elkövetéskor 23 éves nő és édesapja, valamint további négy férfi ellen. Utóbbiak állították ki a hamis számlákat.

Az I. rendű vádlott 2012 januárjától kezdődően ügyvezetője volt egy szarvasmarha kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek, amelyet ténylegesen az édesapja, a II. rendű vádlott irányított. A kft. 2013-ban és 2014-ben számlák nélkül több százmillió forint értékben vásárolt szarvasmarhát ismeretlenül maradt eladóktól. A vásárlást fiktív számlákkal igazolták. A valótlan tartalmú bizonylatok a vásárolt állatok eredetének igazolására, a levonható általános forgalmi adó „jogszerűségűnek” alátámasztására, illetve arra szolgáltak, hogy azokat felhasználva a kft. a társasági adóját csökkenthesse.

Annak érdekében, hogy a fiktív számlák törvényesnek tűnjenek termékértékesítési szerződéseket is kötöttek, amelyekben az állt, hogy a kft. szarvasmarhákat vásárolt a számlát kibocsátó gazdasági társaságtól. Az I. rendű vádlott a fiktív számlákat szerepeltette a cég adóbevallásaiban. Ezzel a módszerrel a kft. az áfát és a társasági adót is jogellenesen csökkentette, feltehetően több mint 174 millió forint vagyoni hátrányt okozva a központi költségvetésnek.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében pénzbüntetés, négy vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, egy esetben felfüggesztett szabadságvesztés, egy esetben pedig elzárás kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Törvényszéknél, valamint javasolja eltiltásukat gazdálkodó szervezet vezetésétől, tájékoztatott dr. Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában