fellebbezés

2019.07.31. 11:30

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség

A cél végrehajtandó szabadságvesztés, és a vádlott végleges eltiltása lenne a foglalkozásától.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az ügyvéd vádlott részleges felmentése miatt, a bűnösségének teljes körű megállapítása és a kiszabott büntetés súlyosbítása érdekében jelentett be fellebbezést a Szekszárdi Járási Ügyészség a Kaposvári Járásbíróság ítélete ellen, tájékoztatta lapunkat Dr. Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

A Szekszárdi Nyomozó Ügyészség 2017 decemberében emelt vádat az I. rendű vádlott kaposvári ügyvéd és társa ellen haszonszerzés érdekében elkövetett ügyvédi visszaélés bűntette, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A vád szerint az akkor 43 éves ügyvéd 2016 februárjában egy gazdasági társaság értékesítésére fogadott el megbízást. Ennek érdekében fiktív jogügyletekre vonatkozó, valótlan tartalmú szerződéstervezeteket készített. Létre hozott egy fiktív kft.-t, melynek „ügyvezetői tisztségére” a szobafestő foglalkozású II. rendű vádlottat bírta rá. A tervezeteket elküldte a megbízójának, aki azokat nem volt hajlandó aláírni, sőt, el akart állni a megbízástól, mert a cég­eladást nem törvénytelenül akarta lebonyolítani.

Az ügyvéd ezután több mint 2 millió forintot követelt ügyfelétől addigi tevékenysége költségeként, melynek „igazolására” a II. rendű vádlott által kiállított fiktív számlát is felhasználta. A megbízó nem akarta megfizetni a jogtalanul követelt összeget, ezért az ügyvéd életveszélyesen megfenyegette.

A Kaposvári Járásbíróság az I. rendű vádlottat felmentette a zsarolás bűntette kísérletének vádja alól, a többi vádpontban viszont bűnösnek mondta ki, ezért felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte, és határozott időtartamra eltiltotta a jogi végzettséghez kötött foglalkozásoktól. A járásbíróság a II. rendű vádlottat a hamis magánokirat felhasználása miatt megrovásban részesítette. Az ügyészség azért fellebbezett, hogy a másodfokú bíróság a korábban okirat-hamisításokért már elmarasztalt I. rendű vádlott bűnösségét zsarolás kísérletében is állapítsa meg, ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre, szankcionálja közügyektől eltiltással, és véglegesen tiltsa el a foglalkozásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában