vádemelés

2020.01.29. 13:00

A testvérét vádolta meg gyilkossággal

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség egy 67 éves férfi ellen, aki régóta haragos viszonyban állt a testvérével. A vádirati tényállás szerint a férfi 2018. márciusában a postán feladott egy a rendőrségnek címzett névtelen levelet. Ebben azt írta, hogy több évvel ezelőtt szemtanúja volt, amint a testvére megölt egy embert. A bejelentés alapján a rendőrség elrendelte a nyomozás folytatását egy olyan ügyben, amelyet korábban felfüggesztettek, mivel a tettes ismeretlen maradt. Az ügyben a vádlottat és a testvérét is tanúként hallgatták ki, sőt rajtuk poligráfos (hazugságvizsgáló) ellenőrző tesztet is végeztek.

A vádlott a kihallgatása során először tagadta, hogy ő írta a levelet, majd éppen a poligráfos vizsgálat eredményének ismeretében azt is bevallotta, hogy annak tartalma teljes egészében valótlan. Mindezt a többi adat és vizsgálat is megerősítette. A vádlott tehát minden alapot nélkülözve vádolta meg a testvérét a névtelen levélben emberölés elkövetésével.

A hamis vád bűntettének alapesetét a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Korlátlanul enyhíthető azonban a büntetése annak, aki a vád hamisságát az alapügy befejezése előtt az eljáró hatóságnak feltárja. Mindezekre is figyelemmel a büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség elzárás büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában