jogerős ítélet

2020.02.28. 10:58

Felfüggesztett szabadságvesztést kapott a kutyáját megszúró férfi

Az első fokon eljáró Bonyhádi Járásbíróság keddi előkészítő ülésén – halmazati büntetésül – egy év két hónap börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki egy 11 cm pengehosszúságú késsel megszúrta kutyáját.

TEOL

Forrás: Shutterstock

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a nagymányoki férfi 9 éves német juhászkutyája korábban több alkalommal kiszökött a ház udvaráról, amely miatt az utcabeliek panaszkodtak. A vádlott emiatt többször bántalmazta is az ebet. 2019. április 18-án kora reggel a vádlott kiment az utcára, ekkor azonban a kutyája is az udvarról az utcára szökött, ahol a vádlott hiába próbálta megfogni. Amikor az eb végül visszament az udvarra, a vádlott a konyhából magához vett egy 11 centiméter pengehosszúságú kést, és azzal az állatot nagy erővel a szügyénél megszúrta, emiatt az eb erősen vérezni kezdett.

A vádlott ezután a kocsmába ment, és közepes mértékben leittasodott. Ittassága miatt egy helybeli lakos segítséget nyújtott neki a hazamenetelhez, melynek során észlelte, hogy az udvaron nagyobb mennyiségű vér van, továbbá látta, hogy az ott tartózkodó eb szügye véres, ezért értesítette a rendőrséget, akik pedig állatorvost hívtak a kutyához. A vizsgálat során a vádlott kinyitotta az udvari kaput, amit a kutya is észrevett, és rövid időre megint az utcára szaladt, ahol a vérző állatot egy – őrizetlenül az utcán tartózkodó – kaukázusi juhászkutya megtámadta. Végül a szakszerű állatorvosi ellátás ellenére az eb még aznap dél körül kimúlt.

A vádlott cselekménye amellett, hogy alkalmas volt arra, hogy az állat pusztulását okozza, a kutyának órákon át tartó, nagy vérveszteséggel járó, különös szenvedést okozott. A vádlott a sérülés ellátásában nem vett részt.

A szúrás következtében 4 cm széles, nyakcsigolyáig terjedő mélységű sebe keletkezett az ebnek. Az állat elpusztulását a szerzett súlyos sérülés okozta vérveszteség, a stressz és sokk által kialakult keringési összeomlás okozta, melyben ugyanakkor jelentősen közrejátszott az is, hogy az utcán megtámadta a kaukázusi.

Az elsőfokú bíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek. A férfit korábban szeméremsértés vétsége miatt egy év hat hónapra próbára bocsátották, figyelemmel azonban arra, hogy a vádlott az állatkínzás bűntettét a próbaidő alatt követte el, ezért a bíróság a próbára bocsátást megszüntette és a vádlottat – halmazati büntetésül – egy év kettő hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejére elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet jogerős – tájékoztatta portálunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában