TMBT ülés

2020.03.10. 20:00

A biztonságosak közé tartozik Tolna megye

Kedden tartotta rendes ülését a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács, ahol tájékoztatást adtak az illetékes vezetők a megye elmúlt évi bűnügyi helyzetéről.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Soros ülését tartotta ma Szekszárdon, a régi megyeháza dísztermében a Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács. Ugyanakkor ez volt az öt éve alakult tanács jubileumi, 25. ülése. A megjelenteket Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki egyebek közt azt hangsúlyozta, ha nem is látványos, de annál hatékonyabb a bűnmegelőzési tanács tevékenysége.

Az elmúlt év bűnügyi helyzetéről Szabó Zoltán rendőrségi főtanácsos, a megyei főkapitány bűnügyi helyettese tartott előadást. Mint elmondta, az elmúlt évben is csökkent a megyében elkövetett bűncselekmények száma, Tolna országos viszonylatban is a legbiztonságosabb megyék közé tartozik. Kevesebb volt a vagyon elleni bűncselekmény, az autófeltörés és a lakásbetörés, az idősek ellen elkövetett bűncselekmény. Hangsúlyosabbá vált az interneten elkövetett bűncselekmények száma, illetve az iskolai és az iskolán kívüli erőszak a fiatalok körében. Az eredmények elérése érdekében sokat és jól dolgoztak a megye rendőrei.

Kis mértékű emelkedést mutat a zaklatás, a kapcsolati erőszak és a szexuális bűncselekmények száma. A családon belüli erőszak vélhetően nem lett több, hanem ezek sértettjei a folyamatos felvilágosítás, tájékoztatás miatt bátrabban, nagyobb bizalommal fordulnak a rendőrséghez.

Fotó: Mártonfai Dénes

Az eredmények összetevői között a bűnügyi igazgató kiemelte az együttműködést. Egyrészt szakmai szempontból az Országos Rendőr-főkapitánysággal, más megyékkel, másrészt a civil szervezetekkel, az önkormányzatokkal és a lakossággal.

Bácskai Tünde, az ORFK alezredese kimerítő előadást tartott az Országos Bűnmegelőzési Tanács tevékenységéről.

Fontos a folyamatos felvilágosítás

A sikeres bűnmegelőzési akciók jelentősen hozzájárultak a jó eredmények eléréséhez. Ilyen akció például a vagyonvédelmi tájékoztatás, a Házhoz megyünk, vagy az ifjúságvédelemmel foglalkozó Útjelző program. Mindezekből következnek további feladatok, mint például kiemelten kell foglalkozni a gyermekek védelmével, az internetes bűnözés hatékony visszaszorításával. Természetesen a jövőben is folytatódnak a bűnmegelőzési akciók és a folyamatos tájékoztatás, a felvilágosító munka.

Borítóképünkön: Szabó Zoltán rendőr alezredes értékeli Tolna megye 2019-es bűnügyi helyzetét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában