bírósági ítélet

2020.03.10. 14:00

Felfüggesztett börtönt kapott kapcsolati erőszak miatt

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Kapcsolati erőszak bűntettében mondott ki bűnösnek egy 62 éves férfit a Dombóvári Járásbíróság, és ezért egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. A felfüggesztés idejére elrendelték a vádlott pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerős, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

A büntetlen előéletű vádlott, nem lévén testvére, édesapja halála után örökölte szülei házát, valamint erdő- és termőföldterületeket, ugyanis az ingatlanok kizárólag az apa tulajdonában voltak. Az elhunyt feleségének, a vádlott édesanyjának pedig haszonélvezeti joga keletkezett. Az özvegy intézkedett is az erdő és a termőterületek hasznosításáról, amelynek jövedelmei őt illették meg. A vádlott ezt a helyzetet méltánytalannak tartotta, és mind józanul, mind pedig ittasan követelte – az ő megfogalmazása szerint – az „apai részt”.

A gyakori viták, veszekedések során a vádlott nemegyszer tettlegességhez folyamodott. Vagy arcul ütötte, vagy hátba vágta a sértettet, erősen megszorította a kezét, a karját. Tiszteletlenül, sőt trágár szavakat használva szólt hozzá, a sértett maga is használt a fiát becsmérlő mondatokat.

Még 2018 februárjában történt, hogy a vádlott nagy erővel kilökte a konyhába az anyját, aki csak nagyon nehezen tudott felállni. Sérülései nyolc napon belül gyógyultak. Majdnem pontosan egy évvel később a vádlott az ágyon ülő sértettet nagy erővel fejbe vágta egy egykilós fagyasztott húscsomaggal. Az idős asszony homlokán és mindkét szeme alatt vérbeszűrődések keletkeztek.

A házi gondozó többször is megpróbálta jobb belátásra bírni a vádlottat, de ez éppúgy nem sikerült, ahogyan a sértett sem volt hajlandó feljelentést tenni, sőt a fenti esetek kivételével orvosi ellátást sem vett igénybe. Ebben a két esetben is, látván a sérüléseket, a házi gondozó intézkedett az orvosi ellátás érdekében. A vádlottat enyhe fokú szellemi leépülése, illetve a kórosság mértékét el nem érő személyiségzavara nem korlátozta tettei következményeinek felismerésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában