bíróságok

2020.04.01. 14:00

Az ügyfélfogadás szünetel a bíróságon

Rendkívüli ítélkezési szünetet rendelt el a kormány március 15-től a bíróságokon. A peres és peren kívüli ügyeket azonban továbbra is intézik.

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének rendelkezése szerint a március 15-től kezdődő ítélkezési szünet alatt nem tarthatnak előkészítő üléseket, tárgyalásokat, nyilvános üléseket a bíróságok. Továbbra is intézik azonban a peres és peren kívüli ügyeket, de személyes jelenlétet igénylő eljárási cselekményt csak halaszthatatlan és kivételes esetekben tartanak. Döntenek többek között az ideiglenes megelőző és a megelőző távoltartásról, eljárnak a szülői felügyelet rendezése, megszüntetése, visszaállítása iránt indított, valamint a végrehajtási és a gondnoksági perek bizonyos részében. Intézik a pszichiátriai betegek gyógykezelésével kapcsolatos feladataikat, és a perindítást megelőző ideiglenes intézkedéseket.

A nyomozási bírók határoznak a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedésekről, a belföldi, európai vagy nemzetközi elfogatóparancs végrehajtásáról. Intézkednek a bíróság elé állításos ügyekben, eljárnak a gyorsított eljárásokban és a határozatokkal szembeni tárgyalás tartás kérése kapcsán, valamint egyes büntetés-végrehajtási ügyekben is. Ezen túl a bíróságok ellátják azokat a peren kívül intézhető feladatokat, amelyek személyes jelenlétet nem igényelnek. Ha mégis személyes jelenlétet igénylő halaszthatatlan eljárási cselekményt kell tartani, azt lehetőség szerint távmeghallgatással kell lefolytatni. A rendkívüli ítélkezési szünet ideje alatt a személyes ügyfélfogadás minden hazai bíróságon szünetel. Nem tartanak ügyfélsegítő, régi nevén panasznapokat sem. A tájékoztatási kötelezettséget távközlési eszközön vagy elektronikus formában látják el.

Az ügyek intézésének elsődleges módja online zajlik. Ily módon lehetséges bírósági eljárásokat kezdeményezni valamennyi bíróság előtt, valamennyi ügyszakban. Ennek előfeltétele hogy az illető rendelkezzen ügyfélkapu, cégkapu vagy hivatali kapu regisztrációval (bővebben: www.magyarorszag.hu). A részletek a https://birosag.hu/elektronikus-kapcsolattartas oldalon ismerhetők meg, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó sajtószóvivő.

Az iratok „karanténba” kerülnek

Az idén kezdődött peres ügyekben a bírósági ügy iratanyaga elektronikus úton, otthonról 0–24 órában online megtekinthető. Az úgynevezett E-akta szolgáltatás igénybevétele a https://eakta.birosag.hu/ oldalon, ügyfélkapu/cégkapu/hivatali kapu rendelkezésre állása esetén, bírósági regisztrációt követően lehetséges. A bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal további elektronikus szolgáltatásai a https://birosag.hu/e-ugyintezesi-szolgaltatasok oldalon érhetők el. Amennyiben nincs lehetőség az online ügyintézésre, úgy az ügyek papír alapon is intézhetőek, ezen nyomtatványok a https://birosag.hu/eljarasok-nyomtatvanyai oldalon elérhetők és postai úton is benyújthatók a bíróságokhoz, valamint elhelyezhetők azon bíróságok gyűjtőládájában ahol van ilyen. Az iratokat azonban a boríték felbontása nélkül papírzsákba vagy papírdobozba helyezik és 7 napra „iratkaranténba” kerülnek. Éppen ezért a halaszthatatlan ügyekben a borítékra jól láthatóan rá kell írni azok tartalmát, mint például: távoltartás, letartóztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában